Ринок кредитування житла, що затих через політичні негаразди, знову набирає обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок кредитування житла, що затих через політичні негаразди, знову набирає обертів

Нерухомість
260
Іпотечна реанімація
Ринок кредитування житла, що затих через політичні негаразди, знову набирає обертів.
Обсяги іпотечного кредитування після бурхливого зростання зменшилися в грудні минулого року. В останньому місяці 2004-го всупереч різкому збільшенню кількості операцій купівлі-продажу нерухомості в Державному реєстрі іпотек було зареєстровано лише 5 тис. договорів іпотеки за середньомісячного показника у 6,5-7 тис. договорів. Усього торік зареєстровано 54 695 договорів іпотеки. Найбільшу кількість іпотечних кредитів було видано у Києві (9015 договорів), Донецькій (5919 договорів) та Дніпропетровській області (3945 договорів). У першій половині поточного місяця укладенню іпотечних договорів перешкоджали кредитні обмеження банків і неврегульованість податкових питань при операціях з нерухомістю.
Після недавнього скасування Нацбанком обмежень на активні операції і стабілізації ситуації на грошово-кредитному ринку банки відновили іпотечне кредитування й почали поступово знижувати кредитні ставки. Про поновлення роздрібного кредитування минулого тижня заявив «Аваль», який запропонував житлові кредити терміном до 10 років під ставку 14-15% у валюті і 21-23% у гривні. УкрСиббанк оповістив про зниження ставок за житловими іпотечними кредитами до 14% у валюті (раніше такі кредити в банку видавали під 16%) і до 23% у гривні. З мінімальними ставками у 12% за валютними кредитами в боротьбу за ринок житлового кредитування вступили «Правекс» і Райффайзенбанк. Утім, до умов кредитування, які мали місце до виборів, банки так і не повернулися. Так, знизивши ставки, деякі банки натомість підвищили комісійні за розрахунково-касове обслуговування з 1 до 2, а то й 3% розміру кредиту.
Не найкращі поки що справи з гривневим кредитуванням купівлі житла. У деяких невеликих банках ставки за гривневими кредитами перевищують 23%. Навіть у великих банках гривневі іпотечні кредити найчастіше не видаються на термін понад 5 років. Однак через підвищення рівня ліквідності й активний приріст гривневої пасивної бази банкіри обіцяють здешевлення і гривневих позик. Зниженню ставок сприятиме й запланований на цей рік запуск Державної іпотечної установи.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас