Ліквідація агентів. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліквідація агентів.

Валюта
1779
Іван ЗАЙЦЕВ
Обмінні пункти закривають за відхилення готівкового курсу на тисячні частки від максимально припустимого значення і відсутність збільшувального скла для перевірки автентичності купюр.
Слово і діло
Схоже, недарма в березні 2003 року тогочасний голова НБУ Сергій Тігіпко на одній із прес-конференцій несподівано висловився проти існування в Україні пунктів обміну валют. Не всіх, звичайно, а тільки тих, що належать приватним підприємствам і працюють за агентськими угодами з банками. Невдовзі після цієї заяви міняйла-«агенти» відчули посилений тиск з боку НБУ.
Цікаво, що згодом Тігіпко зробив абсолютно протилежну заяву: «Національний банк не прагне витіснити з ринку готівкових валютно-обмінних операцій компанії, які на ньому вже працюють», — заявив він журналістам. Показово, що ці слова пролунали як коментар щодо десятикратного підвищення вартості ліцензії на здійснення обмінних операцій приватними підприємствами. Приблизно в той самий час за спільною пропозицією НБУ і ДПАУ на 2004 рік утричі підвищено вартість патенту для обмінників — з 960 до 2880 грн за квартал. Також запроваджено абсолютно нове мито — за реєстрацію пункту обміну валют у територіальному управлінні Нацбанку: для «агентів» — у розмірі 4080 грн, для банків — 408 грн. Зросла і плата за узгодження агентської угоди з 250 до 2040 грн.
У грудні 2004 року почалися повсюдні перевірки агентських обмінників. Підприємці назвали цей рейд найбільшою «зачисткою» за останні кілька років. Під час операції перевіряльники з Нацбанку скрупульозно фіксували навіть найменші порушення, явно шукаючи мотивів для закриття якнайбільшої кількості обмінних пунктів. За результатами операції у столиці закрилося близько 100 валютних точок. Причому це далеко не всі точки, які планувалося закрити. Конфіденційне джерело в Нацбанку повідомило, що сигналом для атаки НБУ на агентські обмінники стало усне розпорядження першого заступника голови Нацбанку Арсенія Яценюка про необхідність термінового закриття 500 (!) агентських обмінників у Києві, тобто половини всіх у столиці.
Ця інформація має цілу низку непрямих підтверджень. Передусім адресність перевірок: контролерів було відряджено насамперед до обмінників, які вже отримали одне або два зауваження, мабуть, тому, що відкликати дозвіл на відкриття пункту обміну валют НБУ може тільки після трьох зауважень, допущених протягом року працівниками фірми.
Аналіз актів перевірок також вказує на каральний характер акції. Наприклад, в акті перевірки ПП «Грант» як порушення зазначена відсутність в приміщенні пункту обміну валют збільшувального скла для перевірки автентичності купюр іноземної валюти, причому ультрафіолетовий та інфрачервоний прилади для перевірки інвалюти були наявні.
Мотивацію закриття обмінного пункту № 5 ПП «Ніка» можна вже вважати хрестоматійною — саме так закрили десятки пунктів. З рішення за актом перевірки випливає, що точку закрили за відхилення максимально встановленого курсу продажу євро на... три тисячні частки гривні. На той момент НБУ встановив максимально допустимий курс продажу в розмірі 6,6997 грн за 1 євро, а на об’єкті, що перевірявся, курс продажу становив 6,7 грн за 1 євро. Підприємці кажуть, що розбіжність у три тисячних гривні зумовлена особливостями сертифікованого програмного забезпечення, встановленого в пункті: програма не розпізнає в курсах продажу четверту цифру після коми.
Також цікавим є закриття пункту на основі того, що на початку робочого дня до пункту не надійшов валютний аванс. Цікаво тому, що раніше своєю телеграмою НБУ заборонив комбанкам забезпечувати обмінники валютою, зобов’язавши їх реалізовувати куплену на міжбанку валюту тільки через каси банку.
Одним з найрезонансніших рішень, ухвалених за актами грудневих перевірок, стало позбавлення банку «Національні інвестиції» права на укладення агентських угод з підприємствами до 01.05.2005 р. і накладення на нього штрафу. У рішенні Комісії НБУ з питань нагляду і регулювання діяльності банків № 242 від 11.11.2004 р. мотивація таких санкцій виглядає непереконливо: банк постраждав за порушення правил ведення валютно-обмінних операцій, допущене лише одним його агентом. Підприємство-порушник вже було покаране банком — з ним розірвали агентську угоду, про що у встановленому порядку сповістили НБУ. Порушення допустило підприємство, а не банк, і за логікою речей карати мали підприємство.
Кому це вигідно
Враховуючи методи перевіряльників, не виключено, що захід із закриття обмінників був спрямований не стільки на наведення порядку, скільки на підготовку до можливого переділу ринку. На думку самих працівників обмінників, стратегічних цілей розгортання антиагентської кампанії може бути кілька. Одна з популярних версій — спроба силовими методами замінити діючих агентів іншими, що належать іншим власникам. Крім того, кажуть, що НБУ просто спробував заробити на внесках за повторне відкриття покараних точок (див. Коментар). Утім, одне іншому не заважає.
Однак кілька експертів висунули іншу версію. Завданням тривалої боротьби НБУ з агентами є, по-перше, лобіювання інтересів кількох комбанків, які мають власну мережу обмінників, а по-друге, посилення контролю за обігом валюти в Україні і, за можливості, часткове витіснення її з обігу. Враховуючи сильний вплив Нацбанку на політику комбанків, управляти роздрібним оборотом валюти через банківські обмінники буде набагато легше.
Хоч би як там було, багато банків, відчувши вигоди від закриття агентських пунктів (адже для них і відкриття обмінника коштує дешевше, і агентська угода не потрібна), оперативно розгорнули власну мережу обмінних пунктів, наприклад, Східно-Європейський банк, Брокбізнесбанк, Артем-Банк та ін. Зазначимо, що банки, які здійснюють обмінні операції у власних відділеннях, в патенті не мають потреби.
Що з ними буде
Водночас ще багато агентів продовжують роботу в дедалі гірших умовах, не згортаючи бізнес. Для таких диваків у Нацбанку залишається ще один спосіб закриття пунктів: позбавлення підприємства дозволу на відкриття обмінників або ж, у крайньому разі, позбавлення банку ліцензії на укладання агентських угод з підприємствами.
Саме до цієї методики НБУ і вдався наприкінці минулого року, закривши кілька обмінних пунктів за результатами рейду.
Деякі агенти, не погодившись з порушенням своїх прав і закриттям пунктів за неістотні порушення, оскаржили рішення Нацбанку. Поки що тільки за допомогою уповноваженого банку. Наприклад, АБ «Національні інвестиції» надіслав НБУ листа з поясненням «порушень», на основі яких обмінники було закрито. Відповіді з НБУ на цей лист, надісланий ще в середині грудня, ні банк, ні потерпілі підприємства так і не отримали. Рішення про закриття пунктів ніхто не скасував. Інші підприємства, не втягуючись у тривалі розгляди, намагаються укладати агентські угоди з іншими банками і знову відкривати пункти, виплачуючи за кожний значну суму.
У будь-якому разі унаслідок таких дій НБУ підприємства зазнали цілком відчутних втрат — на період розгляду справи обмінники все одно доводиться закривати і, як наслідок, втрачати прибуток, а відкриття нових пунктів також потребує і часу, і фінансових витрат. Тому не виключений варіант, коли за деякий час обмін валют здійснюватиметься тільки в операційних касах банків. А їхня кількість, попри безперервне збільшення, не може зрівнятися з кількістю обмінників, а отже, задовольнити потреби населення в купівлі-продажу валюти. Цілком імовірно, що в результаті така політика Нацбанку знову може привести до появи «вуличних міняйлів».
Утім, є привід і для оптимізму: як зауважила директор ПП «Грант» Віра Бучакова, з приходом на посаду голови НБУ Володимира Стельмаха перевірки припинилися так само несподівано, як і почалися.
Довідка
За даними НБУ, на 1 жовтня 2004 року в Києві зареєстровано 997 пунктів обміну іноземної валюти (банківських пунктів обміну — 343, агентських — 654, відсоткове співвідношення — 34,4% до 65,6%), тобто дві третини обмінних пунктів Києва працюють на основі агентських угод.
Віра БуЧакова,
директор ПП «Грант» (закрито шість обмінних пунктів):
— Я не перший рік працюю в цьому бізнесі, але такого свавілля, як під час останніх перевірок, ще не бачила. Показово, що початок поголовних перевірок і їх закінчення збігся з певними політичними подіями.
Я не хочу сказати, що існує прямий зв’язок, але, враховуючи вартість дозвільних документів, що зросла, можна припустити, що НБУ розраховував на додаткові надходження від реанімації закритих пунктів обміну. Адже відкриваючи пункт, треба платити 4080 гривень за довідку про його реєстрацію. Якби ініціаторам перевірок вдалося закрити 500 пунктів, то їх повторне відкриття на рівному місці принесло б НБУ близько двох мільйонів гривень.
Утім, не виключено, що був задум взагалі «поховати» агентські обмінники на догоду якимось структурам.
Перевіряльники в актах пишуть цілковитий абсурд: немає охоронної сигналізації, немає повідомлення про обов’язковість здійснення касиром усіх операцій. Тобто перелік операцій, які здійснює пункт, є, а повідомлення про те, що касир зобов’язаний їх здійснювати, немає (в переліку документів, які мають бути розміщені в пункті обміну валют у доступному для огляду місці, таке повідомлення не згадується. — Прим. ред.). А шість пунктів обміну валют закриті взагалі за анекдотичне порушення: «Наявність у пункті обміну валюти сторонньої людини». Насправді прибиральниця зайшла прибрати приміщення обмінника, і на підставі цього фірму позбавили ліцензії. При цьому в НБУ ніхто і слухати не хоче наших пояснень. Щоб пункти закривали за такі порушення — такого ніколи не було! Складається враження, що просто виконується негласна вказівка закривати обмінники під будь-яким приводом.
Незважаючи ні на що, ми шукатимемо способи продовжувати роботу. Через уповноважений банк звернулися до першого заступника начальника територіального управління НБУ по Києву і Київській області Віктора Медведєва з поясненнями «порушень». Проте відповідей чи пояснень з Нацбанку на наші листи так і не надійшло. Якщо це не подіє, доведеться відкривати нове підприємство: судитися з НБУ ніхто з колег поки що не зважується.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас