Життя не за статутом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя не за статутом

1514
Вікторія РАТНА
Минулого тижня закінчився термін для ризикових страховиків, яким необхідно було сформувати статутні фонди в розмірі не менше ніж EUR1 млн, а компаніям зі страхування життя — EUR1,5 млн. За бортом чергової капіталізації можуть опинитися близько 150 страхових компаній.
За даними Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг, у вересні 2004 року з 378 компаній вимоги Закону «Про страхування» щодо збільшення статутного фонду не виконують 148 СК. Проте в комісії не схильні драматизувати ситуацію. Як зазначив голова Держфінпослуг Віктор Суслов, рік тому близько 167 компаній не виконували нормативу щодо статутного фонду, встановленого для ризикових компаній у розмірі EUR500 тис. і для компаній зі страхування життя — EUR750 тис. Однак пізніше 118 страховиків усе ж змогли поповнити свої статутні фонди і вийти із небезпечної зони.
Можна прогнозувати, що з нинішніх 148 аутсайдерів значна частина компаній також знайде вихід зі становища. Це підтверджується й значною кількістю додемісій акцій, а також заявами самих компаній про поповнення УФ, злиття і приєднання до себе страхових компаній, а також продажем акцій стратегічним інвесторам.
Ще на початку поточного року, підбиваючи підсумки 2003 року, Суслов зазначив: «Ми прийняли кілька важливих рішень — розробили методичні рекомендації з метою стимулювання добровільного злиття компаній, реалізували пілотний проект із приєднання компанії «Терен» до компанії «Універсальна».
Був й інший шлях — стимулювання інвестицій в наявні компанії. Згідно з новими ліцензійними умовами, право на роботу на ринку з обов’язкових видів страхування отримують тільки компанії, що працюють за добровільними видами щонайменше два роки. «Таким чином, ми підвищили ціну діючих компаній і стимулювали інтерес інвесторів до них. Будь-який серйозний інвестор не захоче чекати два роки, доки його допустять на ринок обов’язкового страхування напередодні вступу в дію нового закону про ОСАЦВ», — підкреслив Суслов.
Другий захід, за словами голови регулятора, — підвищення плати за ліцензії. За оцінкою Держфінпослуг, вартість нематеріальних активів діючих СК у вигляді вартості ліцензій зросла на 50-100 млн грн, що підвищило привабливість страхового ринку для інвесторів.
Гра на підвищення
«З початку року ми вклали близько 1 млн грн у розвиток компанії, — говорить заступник голови правління ЗАТ «СК «ВЕСКО» В’ячеслав Гавриленко. — Це реінвестування доходів від поточної діяльності». На думку експертів ринку, попри значні розміри статутних фондів деяких компаній, реальні внески в уставники в середньому не перевищують EUR2 млн.
«Ми не прагнемо штучно збільшувати обсяги, хоча зробити це нескладно, — говорить Гавриленко. — На сьогодні статутний фонд ВЕСКО становить 10 млн грн, причому наповнений він абсолютно реальними внесками».
Утім, шляхом реінвестування пішли не всі страховики. Багато хто віддав перевагу найпростішому шляху капіталізації — залученню додаткового капіталу, зокрема в процесі проведення додемісій. Наприклад, цього літа страхова група «Скайд-Вест» оголосила про необхідність збільшення капіталізації компаній. За словами президента групи Андрія Перетяжка, реінвестиції в розвиток групи торік становили 9 млн грн, однак цього виявилося недостатньо. «Щоб досягнути наших цілей, темпи інвестування мають бути набагато вищими», — підкреслив президент СГ «Скайд-Вест».
Нещодавно компанія оголосила про проведення додемісії, що, вочевидь, пов’язано з майбутньою операцією з продажу компанії. У придбанні Скайд-Весту зацікавлені дві компанії — російська РОСНО і польська PZU. Польське перестрахувальне товариство Polish Re — одна з дочірніх компаній групи PZU — торік придбало 25% акцій компанії. Однак, за неофіційним даними, прихід поляків росіян не збентежив. За оцінками фахівців, участь в акціонерному капіталі російської компанії може бути вигідною Скайд-Весту, оскільки це спростить завдання перестрахування ризиків у Росії. На кому ж усе-таки зупинився вибір української компанії, стане відомо вже найближчим часом.
На початку 2004 року інша російська компанія — «РЕСО-Гарантія» — заявила про стратегічну співпрацю з Укрінмедстрахом (ЗАТ «ПРОСТО-страхування»). Російському Інгосстраху дісталися акції Гостра-Київ, що належали Альфа-груп. Ще одна оборудка росіян — придбання російською фінансовою групою «ИФД КапиталЪ» акцій МСК «Надра» (нині «ИФД КапиталЪ Страхование»).
Одночасно на ринку стали з’являтися нові імена. Щоправда, найчастіше купувалися діючі компанії, і після значних капіталовкладень на ринок виводилися нові бренди. Як приклад можна навести такі компанії, як СК «Статус», СК «Континент», СК «Бонус» та ін. За словами представників СК «Статус», спочатку в компанію були вкладені інвестиції на суму 30 млн грн для збільшення статутного фонду.
Угоди зі злиття й поглинання особливо активно укладалися на початку цього року. Після того як було реалізовано пілотний проект із приєднання компанії «Терен» до СК «Універсальна», остання зважилася на ще кілька таких оборудок. Так, до компанії було приєднано СК «Саламандра-Ясна». А наприкінці вересня акціонери СК «Карпати» погодилися на реорганізацію шляхом приєднання до СК «Універсальна». Процес реорганізації бізнесу страхової групи «Універсальна» вже закінчено. Таким чином, дрібні компанії, що ризикують утратити ліцензії через невідповідність новим вимогам Закону «Про страхування» за достатністю капіталу, змогли продовжити своє існування в структурі «Універсальної». Своєю чергою, групі після серії злиттів вдалося помітно посилити ринкові позиції за рахунок збільшення статутного фонду й розширення географії присутності на регіональних ринках.
Ще одне велике злиття цього року — об’єднання зусиль компаній НФСК «Гарант Ре» і ВАТ «Українська перестрахувальна компанія». У результаті оборудки утворилася УПК «Гарант Ре», що позиціює себе як великий перестрахувальник. До того ж до злиття обидві компанії були досить помітними гравцями на перестрахувальному ринку. Однак статутний фонд львівської компанії не відповідав нормативам капіталізації і становив 1,3 млн грн за необхідних 3 млн грн, або EUR500 тис. Таким чином, у результаті приєднання Українська перестрахувальна компанія уникнула неприємної процедури призупинення ліцензії. НФСК «Гарант Ре», своєю чергою, дістала додатковий стимул для розвитку та залучення нових клієнтів. Окрім того, як зазначили в Гарант Ре, кваліфікований персонал УПК було збережено й зорієнтовано на роботу в регіональній дирекції об’єднаної компанії.
На сьогодні можна відзначити вливання бізнесу Укрсоцстраху в структуру НАСК «Оранта». Як відомо, нещодавно держпакет найбільшої компанії було викуплено, й тепер проводиться реорганізація обох страховиків, що перебувають у сфері впливу однієї й тієї самої групи. Причому найближчим часом Укрсоцстрах збирається змінити назву.
Буквально минулого тижня має відбутися приєднання СК «Галінстрах» до страхової компанії «Інвестсервіс».
Усі ці оборудки — яскраве підтвердження укрупнення страхового бізнесу й посилення контролю над наймогутнішими гравцями з боку великих фінансових і фінансово-промислових груп.
Не межа
Як вважають експерти, нинішні вимоги по капіталізації для ризикових компаній — далеко не межа.
Згідно з новими ліцензійними умовами для компаній, які хочуть займатися обов’язковим страхуванням автоцивільної відповідальності, планується встановити ще вищу планку щодо статутного фонду — EUR3-5 млн — і визначити обов’язковий внесок до гарантійного фонду в розмірі EUR100 тис. Ці вимоги стали предметом палких дискусій між Лігою страхових організацій, Держфінпослуг і Моторно-транспортним бюро України.
Посилення умов капіталізації необхідне для забезпечення високих гарантій за страховками автоцивільної відповідальності для страхувальників. Адже, як вважають фахівці страхового ринку, ефективний розвиток такого поширеного виду страхування багато в чому стане гарантією успішного розвитку інших ринкових напрямів. Крім того, як зазначають страховики, збільшення статутних фондів до EUR1 і 1,5 млн багатьом цілком під силу, й існує безліч прикладів, коли компаніям вдалося наростити статутні фонди в розмірі, що значно перевищує норматив.
Бліц-опитування
Як ви оцінюєте рівень капіталізації страхового ринку?
В’ячеслав ГАВРИЛЕНКО, заступник голови правління ЗАТ «СК «ВЕСКО»:
— Ринок недостатньо капіталізований. Зростання капіталізації страхових компаній тільки почалося. І причин цього кілька: ринок страхових послуг сформувався порівняно недавно, якщо говорити про ринок цивілізованого, класичного страхування (а тим більше перестрахування).
Серйозні інвестиції в довгостроковий розвиток страхових компаній, принаймні донедавна, ніким не здійснювалися. Більшою мірою капіталізація, якщо вона взагалі має місце, відбувається за рахунок реінвестування прибутку від поточної діяльності.
Що стосується нашої компанії, ми продовжуємо реінвестувати прибуток у створення нових підрозділів і зміцнення позицій наявних. Готуємося до роботи на ринку ОСАЦВ.
Василь ФУРМАН, генеральний директор АСТ «Вексель»:
— Незважаючи на те що нинішній рівень капіталізації українського страхового ринку серйозно поступається показникам ринків розвинених країн Європи, він, проте, відповідає рівню й темпам зростання вітчизняної економіки. Сумарна капіталізація українських СК відносно ВВП більше ніж удесятеро поступається аналогічним показникам країн Центральної і Західної Європи. Однак обсяги страхування в Україні, а отже, й потреби в капіталі, що їх забезпечуватиме, також більше ніж у десять разів нижчі за аналогічні показники наших західних сусідів. Рівень капіталізації АСТ «Вексель» відповідає запитам ринку й на сьогодні дозволяє брати на себе великі обсяги ризиків.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас