Готівкова злива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівкова злива

Валюта
335
Сергій РОМАНЕНКО
Готівкові валютні інтервенції Нацбанку не приведуть до миттєвого зміцнення гривні в обмінних пунктах.
Нацбанк розпочав обіцяний продаж готівкових доларів на валютному ринку. На час підготовки статті НБУ встиг реалізувати $75 млн. Всупереч очікуванням, доступ до готівки отримали всі охочі. Не обманув НБУ банкірів і з курсом — продаж провадився за курсом 5,3150 UAH/USD.
Проте прогнозувати миттєве зниження курсу долара на готівковому ринку не слід. Згідно із встановленими Нацбанком правилами, готівкові операції проводяться за передоплатою банками гривні з постачанням американського кеша в найближчі два дні. Перевага віддається великим і надійним банкам, які мають можливість отримати готівку вже наступного дня після завершення операції, тоді як дрібні банківські установи — через день. Таким чином, перші продані $75 млн з’явилися в обмінних пунктах по всій Україні лише у середу. І, ймовірно, не в повному обсязі. Досі, керуючись вказівками Нацбанку, багато банківських установ активно розпродували готівкові долари через каси, зокрема придбані безготівкою на міжбанківському ринку. І тепер, цілком можливо, бажатимуть використати люб’язно продану Нацбанком валюту для закриття валютних позицій і відновлення власного валютного запасу.
Хоч НБУ передбачив і такий варіант розвитку подій. Нарівні з іншими обмеженнями, такими як уведення 2% обмеження на відхилення курсу купівлі-продажу від офіційного курсу, НБУ зажадав від комбанків щодня звітувати про обсяги й регіони продажу придбаної днем раніше готівкової валюти. У результаті НБУ створив ефективну систему регулювання готівкового ринку, завдяки якій мета знизити готівковий курс стає цілком досяжною. Особливо якщо врахувати готовність НБУ, щоб заспокоїти населення, продати до кінця року $1 млрд з резервів.
Утім, не всі схильні вважати, що щедрість Нацбанку здатна вмить урезонити зростаючий долар. Вибори, що наближаються, на тлі величезних соціальних виплат знижують довіру до національної валюти. Перші ознаки вже з’явилися. Темпи приросту вкладів населення у банківську систему різко загальмувалися. Додатково, згідно з даними НБУ, з 11 до 15 жовтня, тобто фактично напередодні валютної інтервенції, депозити фізосіб скоротилися на 0,6%, причому в гривні — на 1,8%. Зрозуміло, що гривню негайно буде переведено у валюту. Якщо така тенденція зберігатиметься й надалі, то не виключено, що НБУ розпрощається зі значно більшою сумою, ніж один мільярд. За даними Нацбанку, обсяг гривневих депозитів населення сягає 27,3 млрд грн. Щонайменше стільки само грошей перебуває поза банківською системою, і не виключено, що в розпал виборчої кампанії власники заощаджень вважатимуть за краще підтримати економіку США.
Політичний чинник та імовірність інфляційного сплеску НБУ намагається не помічати, пояснюючи курсові неполадки сезонністю процесу. Навряд чи цю сезонність спроможні ослабити судорожно-безпрецедентні заходи Нацбанку, який прагне повернути долар на серпневі рубежі — до рівня офіційно визнаної фінансової стабільності — 5,32UAH/USD.
За такої ситуації можна очікувати посилення контролю над операціями комерційних банків аж до проведення щоденного моніторингу валютних операцій плюс упровадження в кожному великому комбанку окремого «функціонера». Почин уже є — Нацбанк приступив до позапланових перевірок обмінних пунктів. Крім можливого закриття «неблагонадійних» обмінників НБУ розпочав кадрові рокіровки і в своїй структурі. Вже звільнено одного з працівників головного управління НБУ по Києву і Київській області за недостатній контроль над діяльністю обмінних пунктів. Попередження отримали заступник начальника управління банківського нагляду, начальник контролю і ліцензування валютних операцій та інші працівники НБУ. У банківських колах подейкують: якщо курс не буде приведено у відповідність до 31 жовтня, зачистки можуть торкнутися і топ-менеджменту НБУ.
Як розвиватимуться події на готівковому валютному ринку після президентських перегонів, прогнозувати не береться ніхто. Хоча ймовірно, що незалежно від того, кому дістанеться головне крісло країни, курс долара поступово знижуватиметься як мінімум до новорічних свят. Населення, забувши про інфляційні навіси, традиційно скидатиме валютну готівку, що дозволить гривні відігратися за політичні ризики. Проте в майбутньому підвищення курсу долара неминуче.
Існує щонайменше три основних чинники, які впливають на стійкість національної валюти. По-перше, неминуче підвищення цін підірве довіру до національної валюти. По-друге, немає жодних гарантій, що успіх вітчизняних експортерів на зовнішніх ринках продовжиться в 2005 році. Повторити рекорд 2004 року, коли позитивне сальдо платіжного балансу в кілька разів перевищує показники попереднього року, 2005-го буде майже неможливо. Динаміка цін на металургійну продукцію має циклічний характер, і не виключено, що наступного року експортні позиції України будуть не такими міцними, як тепер.
«Основа нашого експорту, на якому грунтується економічне зростання, є надто консервативною, і поки світ купуватиме металопрокат низького рівня обробки, зерно низької якості, продукцію машинобудування, привабливу низькою ціною завдяки дешевій робочій силі, безумовно, ми продовжуватимемо зростати. Проте час уже кидає нам виклик», — заявив екс-міністр економіки і заступник голови НБУ Олександр Шлапак.
Третій чинник, який ставить під удар грошовий і валютний ринки, криється в бюджеті на наступний рік. Прийняття найсоціальнішого за всі роки незалежності країни бюджету може поставити уряд перед необхідністю запуску друкарського верстата. Про такий розвиток сценарію непрямо заявив Нацбанк, попередивши Бюджетний комітет Верховної Ради про можливі інфляційні ризики. За такої ситуації прогноз ради НБУ щодо середньорічного значення курсу 2005 року на рівні 5,27-5,31UAH/USD виглядає непереконливо.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас