Банки готують аграріїв до чергових втрат від кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки готують аграріїв до чергових втрат від кредитування

Кредит&Депозит
153
Агропромислові господарства ніколи не вважалися ідеальними позичальниками. Проте якщо раніше на виручку приходили бюджетні компенсації відсоткових ставок, то тепер, схоже, і їх недостатньо для того, щоб селяни виконали взяті на себе зобов’язання. Минулого тижня уряд і Нацбанк заговорили про необхідність продовження термінів погашення кредитів, наданих сільгоспвиробникам.
У телеграмі, адресованій керівникам банків, Кабмін пропонує розглянути питання про пролонгацію кредитів, залучених 2003 року з терміном дії до 1 жовтня 2004 року і залучених 2004 року з терміном погашення 2004 року, на умовах, передбачених постановою Кабміну від 19 червня 2003 року № 923.
Це вже не перший випадок добровільно-примусової пролонгації аграрних кредитів. 2003 року уряд домовився з банками про пролонгацію кредитів на рік. У липні цього року віце-прем’єр міністр Іван Кириленко повідомив про усну домовленість між Кабміном і комерційними банками про продовження терміну погашення аграріями кредитів з 1 жовтня до 1 грудня, яку тепер підтвердили телеграмою. У такому випадку, мовляв, аграрії зможуть притримати зерно, а потім продати його дорожче. За даними віце-прем’єра, йдеться про пролонгацію кредитів на суму 800 млн грн (плюс 200 млн грн як виплати за відсотковими ставками). Тим часом ціна питання може бути значно вищою. Лише цього року агропромислові підприємства залучили 5,9 млрд грн кредитів, зокрема 2,2 млрд грн — на пільгових умовах. 2003-го аграрії позичили 4 млрд грн, зокрема 2,8 млрд грн з компенсацією відсоткової ставки.
Неринковість системи підтримки сільського господарства вкотре ставить підніжку кредитуванню АПК. Не виключено, що деякі банки, ті, що недорахували прибутків від кредитних операцій, будуть змушені або взагалі припинити фінансування сільгоспвиробників, або значно обмежити їх у кредитних ресурсах.
Як повідомив Контрактам директор кредитного департаменту банку «Аваль» Віктор Горбачов, клієнтам з позитивною кредитною історією за наявності об’єктивних причин локального неврожаю, втрат продукції та інших форс-мажорних обставин банк готовий пролонгувати кредити. «Інша річ, якщо позичальник регулярно не виконує умови кредитного договору. У такому випадку банк діє згідно з нормативами, встановленими НБУ, починаючи претензійну роботу», — сказав директор департаменту.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас