Чому суму гарантованого відшкодування досі не підвищили - відповідь ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому суму гарантованого відшкодування досі не підвищили - відповідь ФГВФО

Кредит&Депозит
5120
Finance.ua як портал, що дбає про ваші заощадження, дізнався від ФГВФО про терміни підвищення суми гарантованого відшкодування.
Як сказано в повідомленні, востаннє гарантовану суму було підвищено у 2012 році з прийняттям Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Відповідно до Закону, з 2012 р. розмір суми гарантованого відшкодування для одного вкладника в одному банку має бути не менше 200 тис. грн. Питання її підвищення назріло ще кілька років тому, тому Фонд почав напрацьовувати способи його вирішення.
“Тут уважний і допитливий читач поставить цілком слушне питання: «Якщо в Законі визначено нижню межу гарантованої суми, чому Фонд її не збільшує?». Адміністративна рада Фонду має повноваження ухвалити рішення про підняття гарантованої суми. Але основним бар’єром для цього стали боргові зобов’язання Фонду, що виникли під час банківської кризи 2014-2017 рр. Тоді Нацбанк визнав половину банків, що існували в країні, неплатоспроможними і вони перейшли під управління Фонду. Вкладникам цих фінустанов Фонд мав виплатити близько 94 млрд грн гарантованого відшкодування”, – повідомляє ФГВФО.
Акумульованих на той час Фондом коштів (близько 7 млрд грн) не вистачило б для повної і своєчасної виплати належного відшкодування вкладникам банків-банкрутів.
“Щоб не допустити соціального вибуху і виплатити вкладникам цих банків гарантовані Законом кошти, Фонд запозичив близько 80 млрд грн (під 9,99-14%) у НБУ та Мінфіну. На сьогодні Фонд повністю розрахувався з НБУ та частково повернув борг Мінфіну. Однак залишок боргових зобов’язань Фонду становить 45,7 млрд грн за номіналом векселів та понад 62,5 млрд грн відсотків, що мають бути нараховані до 2031 р.Таке боргове навантаження – це ризик для стійкості системи гарантування вкладів”, – пояснюють у Фонді гарантування.
Для реалізації рекомендацій Ради з фінансової стабільності щодо зниження цього навантаження було розроблено законопроект 5542-1, який одночасно передбачає два кроки – реструктуризацію боргу Фонду і підвищення гарантованої суми.
У 2021 р. Верховна Рада України прийняла цей документ у першому читанні.
“Щойно парламентарі приймуть його в другому читанні та в цілому, а Президент України його підпише, гарантована сума буде збільшена до 400 тис. грн, а з 1 січня 2023 року – до 600 тис. грн”, – підсумували в ФГВФО.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас