Міжбанк: чи повернеться курс до 27 гривень найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи повернеться курс до 27 гривень найближчим часом

Валюта
4304
Сьогодні на валютному ринку настає момент істини. Після максимального нагнітання страхів щодо перспектив воєнних дій з РФ — вчорашня заява МЗС Росії в поєднанні з хоч якимось позитивом за підсумками зустрічі «нормандської четвірки» — дещо послабила агресивну скупку валюти нерезидентами на нашому міжбанку. І після зльоту котирувань вище важливого психологічного рівня в 29 гривень за долар — до вечора гривня почала поступово повертати втрачені раніше позиції.
Якщо іноземці сьогодні остаточно заспокояться — то ажіотаж на міжбанку вщухне взагалі. Місцевим гравцям треба закривати непростий перший місяць року, і їм не до особливих спекуляцій з валютою. А нерезидентам не надто хочеться втрачати при виході з українських ОВДП на вторинному ринку, і фактор «жадібності» ніхто не відміняв.
Якщо ж іноземці не повірять в ослаблення напруженості між Україною-РФ і РФ-Заходом і США, то тиск на курс гривні збережеться, і Нацбанку знову доведеться закривати брак валюти за рахунок резервів.
Тому сьогоднішня поведінка міжбанку є принциповою для курсоутворення не тільки в п’ятницю, але і практично вплине на курсовий тренд на найближчий тиждень мінімум.
Крім цього, останні заяви ФРС США про можливе більш активне і часте підвищення процентних ставок в 2022 році для боротьби з інфляцією — істотно змінює розклади на фондовому, валютному і навіть сировинному світовому ринках. Це безпосередньо буде позначатися і на Україні в частині як вартості енергоносіїв, так і в частині вартості тієї ж руди і металу. І тільки аграрії можуть бути спокійні – в силу об’єктивних причин продовольство поки що дорожчатиме, що вигідно нашим експортерам.
Так що поведінка валютного ринку сьогодні буде дуже важливою для загального стану «здоров’я» гривні на найближчий час. З місцевих факторів проти нацвалюти гратиме відшкодування ПДВ експортерам, що знижує їхній інтерес до продажу валюти. Але якщо вони побачать, що котирування швидко просідають — вони самі не стануть притримувати валютну виручку, що накопичилася за останні дні, щоб не втратити на курсі.
Швидше за все, за інерцією частина нерезидентів ще поки продовжить виходити з ОВДП, що додасть певного тиску на курс гривні на сьогоднішніх торгах. Але цей тиск буде швидко сходити нанівець. Нацбанку доведеться поки що бути присутнім на ринку, але певною мірою вже просто для згладжування коливань, а не для гасіння глобальних курсових пожеж. І навіть якщо регулятор і буде продавати долар, то вже в менших обсягах. За нашими розрахунками, не більше ніж $ 30−70 млн максимум.
Але незважаючи на відносний позитив вчорашнього дня і деяке зниження котирувань під вечір — ми не прогнозуємо швидкого повернення курсу долара від рівня близько 27 гривень. Справа в тому, що останні події на тлі скупки валюти нерезидентами дозволили чиновникам швидко підвищити курс долара до закладених у бюджет 28,6−28,7 гривень. І тепер при істотному поверненні курсу до колишніх рівнів бюджет пристойно постраждає, чого вони, звісно, не хочуть. Тому ми б не очікували глобального відкату курсу до рівнів літа-осені минулого року.
За розрахунками Finance.ua, обсяги операцій на торгах у п’ятницю складуть не менше ніж $ 160−230 млн при укладенні до 510−640 угод.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, 28 січня будуть в межах: долар — коридор 28,65 — 28,95 грн, євро — коридор 31,90 — 32,30 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 28,84 / 28,86
Євро — 32,07 / 32,09
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас