Українці можуть відмовитися від дорогого газу, є альтернатива — експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці можуть відмовитися від дорогого газу, є альтернатива — експерт

Енергетика
6252
На тлі високих цін на газ населення України цілком може перейти на використання більш дешевого альтернативного палива.
Про це заявив голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.
«Наше майбутнє – це аграрна біомаса. Це те, чого у нас багато і що практично не використовується, — це солома, стебла кукурудзи, стебла соняшнику і пшениці. Це все абсолютно нормальне паливо», — сказав Гелетуха.
Експерт нагадав, що в Україні зараз діють три ціни на газ: для населення — вісім тисяч гривень за тисячу кубометрів; для бюджетних організацій — 16 тисяч гривень; для комерційних підприємств — в середньому 35 тисяч гривень.
На думку експерта, знаючи розцінки на біомасу, можна побачити, кому вигідно відмовлятися від газових котлів і переходити на тверде паливо. Враховуючи, що за останній рік ціна на дрова в багатьох регіонах країни зросла в три рази, перехід на твердопаливні котли варто робити якщо є доступ до відносно дешевої сировини.
Сучасні котли тривалого горіння можуть працювати як на дровах, так і інших видах палива, наприклад, пеллетах і гранулах, зроблених з відходів деревного і аграрного виробництва.
Наразі ціна на деревні пелети і гранули становить понад 7 тисяч гривень за тонну, а пелети з відходів соняшнику або соломи коштують понад 4 тисячі гривень за одну тонну.
«Найдорожчий нині вид біопалива — це деревні гранули. Вони коштують близько 7 тисяч гривень за тонну. Щоб замістити тисячу кубів газу, потрібно дві тонни. Тобто, за гранули ми заплатимо 14 тисяч гривень. Для промислових підприємств в 2−2,5 рази дешевше, порівнюючи з купівлею газу. Відповідно бізнесу вигідно переходити на гранули, а бюджетникам і населенню — ні», — пояснив Гелетуха.
Одним з найпопулярніших видів біопалива нині в Україні є деревна тріска, яка коштує 2,5 тисячі гривень за тонну. Для заміщення тисячі кубів газу необхідно три тонни цього палива. Відповідно це обійдеться в 7,5 тисяч гривень. У цьому випадку газ вигідно замінювати навіть бюджетним установам.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас