Правила для заробітчан у Польщі: що зміниться 2022-го — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правила для заробітчан у Польщі: що зміниться 2022-го

Світ
5205
Наприкінці 2021 року влада Польщі змінила трудове законодавство, чим спростила українським трудовим мігрантам перебування, а також працевлаштування на території країни. У зв’язку з тим, що багато українських громадян їдуть працювати в європейські країни, в першу чергу страждає сама Україна. Однак, за словами експертів, у 2022 році кількість мігрантів не зростатиме. Про це пише Обозреватель.
Профільний портал grc зазначає, що раніше роботодавці в Польщі відчували ризики під час працевлаштування українських громадян на короткий термін, оскільки в подальшому їм доводилося оновлювати дозвіл на роботу і перебування в країні.
Однак зміни в польському законодавстві відкривають більше можливостей не тільки для роботодавців, а й для іноземних співробітників. Багато експертів мають загальний прогноз стосовно трудової міграції в році, що наступив, відзначаючи, що вона залишиться на рівні 2021 року. Передумови для значного її зростання або зниження поки що відсутні.
За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, якщо Росія не почне масовану агресію щодо України, то кількість заробітчан, як і мігрантів, не зміниться в порівнянні з минулим роком. Експерт зазначає, що в нашій країні вже сформований прошарок населення, який залучений в трудову міграцію. У процентному співвідношенні це 13-16.
Більша частина українських громадян, за твердженням фахівця, не збирається залишати країну. У виданні зазначають, що багато роботодавців у Польщі зацікавлені в неофіційно працевлаштованих працівниках. Це дозволяє їм платити працівникам менше, ніж мінімальну зарплату, порушуючи права співробітників і не сплачуючи податки до держбюджету. Крім цього, якщо нелегальні працівники травмуються, хворіють, то за великим рахунком залишаються ні з чим. Нерідко заробітчани стають жертвами афер з боку недобросовісних роботодавців. Випадки, коли нелегальних працівників залишають без зарплати — досить поширена практика.

Довідка Finance.ua:

  • У вересні повідомлялося, що Польща введе податкові пільги для заробітчан. Що змінюється: заробітчани в перший рік після переїзду в Польщу будуть платити в два рази менше податків, ніж самі польські громадяни. Протягом наступних трьох років вони зможуть відняти 50% з податку, сплаченого за попередній рік. Мінфін Польщі заявляє, що протягом чотирьох років держбюджет фінансуватиме цим людям внески до Пенсійного фонду та страхування на випадок хвороби.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас