5 міст України, де нерухомість дорожчає найшвидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 міст України, де нерухомість дорожчає найшвидше

Нерухомість
10168
2021-й став роком швидкого зростання цін на нерухомість: у середньому квадратний метр подорожчав на 25-30%. Квартири дорожчали як у Києві, так і в інших регіонах. Більшість експертів вважають, що пік цін пройдено ще наприкінці осені.
За даними аналітиків сервісу vn.com.ua, ще в середині осені минулого року користувальницький та інвестиційний попит вичерпалися: активність покупців знизилася на 20%. Ця тенденція тривала до кінця 2022-го і, як свідчить аналітика, зберігається в січні, передає The page.
5 міст України, де нерухомість дорожчає найшвидше
Ціни зросли найбільше на нещодавно здані в експлуатацію об’єкти, стверджують фахівці, адже в інвестиційному плані нерухомість первинного ринку завжди була привабливіша, ніж на вторинному ринку.
Найбільша висхідна динаміка цін очікувано зафіксована в столиці. Якщо на початку 2021-го мінімальна вартість квадратного метра в Києві стартувала від 19,5 тис. грн, то наприкінці року вона дорівнювала 23 тис. грн. Середня ж ціна квадрата становила 28 тис. грн у січні та 35 тис. грн у грудні.
Не менш драматично дорожчало первинне нерухоме майно і в інших містах-мільйонниках. Зокрема, середня вартість квадратного метра на початку та наприкінці 2021 року становила:
  • у Києві: 28 тис. — 35 тис. грн;
  • у Львові: 24 тис. — 28,5 тис. грн;
  • в Одесі: 23 тис. — 27 тис. грн;
  • у Дніпрі: 23,5 тис. — 28 тис. грн;
  • у Харкові: 20,5 тис. — 24,5 тис. грн.
Наприклад, однокімнатне житло в ЖК економ-класу в Києві обійдеться в суму від 1 млн гривень. В Одесі та Дніпрі така квартира коштуватиме 750-800 тис. грн., у Львові — від 800 тис. грн., у Харкові — 600-650 тис. грн.
Тенденція до зростання цін намітилася ще 2020 року: тоді квартири подорожчали на 10-15%, але 2021-й побив усі рекорди, адже вартість квадрата в новобудовах безпрецедентно збільшилася на 30%. Компанії-забудовники пояснювали стрибок цін:
  • зростанням попиту;
  • подорожчанням металу та, як наслідок, усіх будівельних матеріалів;
  • підвищенням зарплат задіяних у зведенні об’єктів працівників;
  • інфляцією;
  • коливанням курсу долара.
Чималий інтерес до житла аналітики пов’язують із тим, що попереднього року українці активно купували квартири не лише для проживання, а й як інвестицію на майбутнє. На тлі недовіри до вітчизняної банківської системи та низьких відсотків за депозитами угода купівлі-продажу стала можливістю зберегти та примножити зароблене. У зв’язку з цим найбільший попит мали одно- та двокімнатні квартири, які простіше здати в оренду або через деякий час продати та непогано заробити.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас