У яких галузях українці найчастіше відкривають ФОПи (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У яких галузях українці найчастіше відкривають ФОПи (інфографіка)

Особисті фінанси
2170
За 2021 рік кількість ФОПів зросла на 83 257 або на 4% – зараз їх майже 2 млн. Це найкращий результат за останні 5 років. Для порівняння, у 2020 році зростання становило 22 455 ФОП або 1,2%.
Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.
IT-ФОПи — найактивніша частина приватних підприємців у 2021 році, їх частка загального приросту серед усіх компаній склала більше половини (53%). IT-сфера зросла за рік на 44,5 тис. ФОПів-програмiстiв (+26%), чим не може похвалитися жоден інший вид діяльності.
У яких галузях українці найчастіше відкривають ФОПи (інфографіка)
На другому місці за приростом — бізнеси, що надають інформаційні послуги (+9 тис. або 24%). На третьому місці — підприємці кафе та ресторанів (+6 тис. або +10%), що виросли попри локдауни та карантинні обмеження.
Кількість підприємців, що займаються роздрібною торгівлею, зросла на 7 тис. одиниць, що, втім, становить лише 1% їх загальної кількості. Приріст ФОПів показує, що нових бізнесів відкривалось більше, аніж було закрито “старих”, зареєстрованих раніше.
У яких галузях українці найчастіше відкривають ФОПи (інфографіка)
Яких ФОПів поменшало? Деякі види бізнесу, навпаки, — не зростали, а скорочували свою діяльність. Зокрема, серед найбiльших груп, де кiлькiсть пiдприємцiв перевищує 10 тис., значно скоротилась кількість ФОПів, що займаються поштовою та кур’єрською діяльністю (-8,5%). Їх просідання – досить несподіване, адже ці сфери вважаються перспективними.
Негативну динаміку показали також такі групи підприємців, як авіаційний транспорт (-8%), діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення (-8%), складська діяльність (-5%) та оптова торгівля (-2%). Всi цi групи ФОПів демонструють падіння показників уже другий рік поспіль.

Довідка Finance.ua:

  • все більше українців реєструються фізичними особами-підприємцями. За посиланням ми розповідали, як стати індивідуальним підприємцем в Україні, як відкрити ФОП онлайн, що для цього потрібно і які сервіси підтримують послуги для підприємництва в Україні;
  • в Україні ФОПам третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами. Це дозволить скоротити схему від ухилення від сплати податків із зарплат, за якої працівника оформлюють не як працівника в штат (потрібно платити 22% ЄСВ, 19,5% – військовий збір та ПДФО), а як ФОП (потрібно платити 5% із зарплати);
  • наприкінці 2020 року парламент відклав до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для ФОПів 2-4 груп єдиного податку. Хто може не використовувати РРО, ми розповідали тут.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас