Через «Північний поток» один із тарифів у платіжках українців зросте в 10 разів - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через «Північний поток» один із тарифів у платіжках українців зросте в 10 разів - прогноз

Особисті фінанси
3917
В України немає прямих контрактів на постачання газу з Росії, і запуск «Північного потоку-2» може істотно позначитися на платіжках українців.
Про це в інтерв’ю «Голос.ua» заявив економіст Олег Пендзін.
«В України немає прямого контракту на постачання газу для власних потреб з РФ — є тільки контракт на транзит РФ-Європа. ГТС це „труба“, яка йде в одному напрямку — з РФ в Європу. У цій трубі реверсних ділянок практично немає», — зазначив економіст.
Експерт нагадав, що Україна отримує газ за так званим віртуальним реверсом.
«Щоб зрозуміти, як Україна зараз качає газ з Європи при „трубі“, яка технічно не адаптована до цього, потрібно зрозуміти: Україна отримує газ по так званому віртуальному реверсу. Це означає, що в кінці транзитної „труби“ (ГТС) є словацька або угорська компанія, яка є одержувачем російського газу. Ця компанія укладає з НАК „Нафтогаз України“ договір про те, що вона частину цього газу продає Україні», — зазначив експерт. За словами економіста, це газ, який не доходить до Європи.
«Україна на обсяг купленого у цієї компанії газу забирає цей газ з транзитної „труби“ на території України. Це газ, який не доходить до Європи. Так відбирати газ з ГТС можна на території Харківської області, Полтавської області. І цей газ відразу йде в розподільні мережі, і ці мережі доводять газ до кінцевого споживача. А тепер уявіть, що немає цього газового транзиту з РФ. Значить, немає газу і для українців. Тому „труба“ почне працювати у фактичному реверсі: потік газу буде розгорнуто у бік західного кордону на схід. Якщо цього не зробити, на сході України українці не отримають газ», — заявив Пендзін.
Економіст також нагадав, що зараз тиск в ГТС забезпечується магістральною «трубою».
«Виходить ось що: Україна качає транзитний російський газ, росіяни оплачують цей транзит згідно з чинним до 2024 року контрактом, Україна відбирає частину газу по так званому віртуальному реверсу, а в магістральній „трубі“ підтримується високий тиск. У цьому випадку фактично за тиск газу в трубі платять росіяни, оплачуючи транзит. У платіжках українців оплата за цей транзит становить приблизно 1,5 гривні зараз», — зазначив експерт.
На думку експерта, у разі реверсу газу платіжки українців стануть набагато «важчими».
«Якщо ж буде відрізана Російська „труба“ і буде розпочато фактичний реверс газу, то за роботу великих компресорів платитиме не „Газпром“, а українці. Так от вартість транспортування газу в цьому випадку, за деякими підрахунками, може зрости в 10 разів, і платити за це українці будуть вже зі своїх кишень — за сам імпортний газ і за його дороге транспортування. Я припускаю, що це буде в рази дорожче, ніж зараз», — зазначив експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас