Міжбанк: чи буде обвал гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи буде обвал гривні

Валюта
5016
Ажіотаж на валютному ринку посилюється. Частково — з об’єктивних причин (попит на валюту дійсно зріс за рахунок покупців реального сектору), частково — за рахунок активної спекулятивної розкрутки курсу в зв’язці з політикою (купівлі валюти нерезидентів, що скидають ОВДП, і іноземців, що виводять дивіденди). Проблем вочевидь вистачає, якщо вчора, притім що ринок по долару працював на ТОМі – Нацбанку довелося активно продавати валюту, щоб збити ажіотаж. І навіть при цьому за день курс американської валюти зріс більше ніж на 21 копійку.
Настає момент істини:
  • Або Нацбанк задіє всі наявні у нього ринкові інструменти для протидії курсовим стрибкам (підвищує облікову ставку 20-го числа, збільшує норматив резервування на коррахунках банків, посилює вимоги і обсяги по рефінансу, а також активно продовжує проводити інтервенції з продажу відсутньої валюти).
  • Або — відпускає ситуацію до зльоту котирувань до мети до 28,70−29 гривень за долар і перестає розпродавати ЗВР, але отримує значне зростання курсу і фактично «ховає» всі свої дії в частині «боротьби з інфляцією» монетарними методами з метою в 5% до кінця 2022 року.
Обидва варіанти небезпечні як для крісел чиновників і їхнього політичного і економічного іміджу, але вибір робити треба. Половинчасті рішення — завжди шлях в нікуди. І часу на прийняття рішень на принциповому рівні ні у нацбанківців, ні у мінфінівців, ні у Кабміну — вже майже немає. Тим більше, що ціни на енергоносії продовжують своє зростання, попереду вже не за горами агросезон, політична і військова складова — теж на межі.
Але швидше за все, чиновники приймуть чергове половинчасте рішення. І інтервенції проводити будуть, але на відносно невеликі суми навіть для нашого ринку, але і риторику посилять в частині спроб вербально вплинути на ринок і клієнтів, ну і звичайно — будуть шукати крайнього, щоб виправдатися. Тож чекаємо нових заяв НБУ про «поганих нерезидентів», «ворожі ціни на енергоносії», «політичний фактор» впливу на курс і звичайно — про нестійких громадян і бізнес, які чомусь не хочуть втрачати на черговому зльоті курсу і чомусь активно почали скуповувати валюту. Коротше, все як завжди.
А на міжбанку в цей час тиск на курс гривні сьогодні продовжиться. І за рахунок ажіотажу зростуть обсяги торгів. За нашими розрахунками вони складуть не менше $ 190−260 млн при укладенні до 520−680 угод.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua 18 січня будуть в межах: долар — коридор 28,25−28,50 грн, євро — коридор 32,20−32,45 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 28,38 / 28,40
євро — 32,34 / 32,36
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас