На втрачений паспорт оформили кредит: що робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На втрачений паспорт оформили кредит: що робити

Особисті фінанси
2939
Finance.ua як портал, що знає все про кредити, розповідає, що робити, якщо ви отримали повістку до суду щодо боргу, але кредит не оформлювали.
Як пояснює Аліна Заїка, фахівчиня Старобільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, оформлення кредиту на вкрадений паспорт сьогодні найпоширеніший вид шахрайства.
При оформленні кредитів-позик до 3 тис. грн мікрофінансові організації (МФО) можуть здійснювати спрощену ідентифікацію. Зазвичай пропонують надати до МФО паспорт або його скан-копію, або фотографію з паспортом в руках.
Банки ж перевіряють особу позичальника. Коли кредит оформляють в офісі, клієнту пропонують надати паспорт, звіряють зовнішність клієнта з фото й особисті підписи. Буває, що при використанні чужих документів для взяття кредитів шахраї підбирають візуально схожу людину.
Першочергова дія – звернутися в поліцію:
  • щойно ви виявите зникнення паспорта, негайно зверніться в найближче відділення поліції. Пишіть заяву про викрадення паспорту і обов’язково запросіть довідку про втрату паспорта з вказівкою дати (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань). У разі виникнення ситуації щодо шахрайства з паспортом ця довідка буде вашим головним доказом, що кредит або позику брали не ви;
  • після дзвінків з банків або МФО з вимогою погасити взятий шахраями кредит, потрібно письмово їх повідомити про те, що борг не ваш, і надати документ з поліції про крадіжку (втрату) паспорта. Те саме зробити, якщо будуть телефонувати колектори.
Після інформування поліції про крадіжку або втрату паспорта документ потрапляє в базу загублених і вкрадених паспортів МВС. Перед тим як видати гроші, банки і МФО перевіряють документи, користуючись цією базою. Якщо в ній є інформація про кредит, який ви не оформляли, потрібно повідомити про це співробітникам бюро.

Довідка Finance.ua:

Знайти свою кредитну історію можна онлайн на сайтах:

Перевірити кредитний рейтинг безкоштовно на Finance.ua

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас