Як перевірити, чи гарантуються кошти Фондом гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перевірити, чи гарантуються кошти Фондом гарантування вкладів

Кредит&Депозит
1094
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався у Фонду гарантування вкладів, як гарантуються ваші вклади в банку.
Ви маєте в банку гроші, але не впевнені, чи будуть вони відшкодовані Фондом гарантування вкладів у разі банкрутства установи.
Перевірити цю інформацію можна так:
  • По-перше, переконайтеся, що ваші кошти є вкладом у визначенні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон), а саме «коштами в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту), включаючи нараховані відсотки на такі кошти».
Вклади, які підпадають під гарантії Фонду – депозити та банківські/карткові рахунки, у тому числі ті, на які надходять стипендії, зарплати, пенсії та інші виплати, фізосіб та фізосіб-підприємців.
  • По-друге, ви можете на сайті Фонду або в ст. 26 Закону переглянути вичерпний перелік коштів, відшкодовування яких не гарантується . Зокрема, не відшкодовуються вклади у банківських металах, відкриті на індивідуальних умовах, вклади чи кошти за ощадними та депозитними сертифікатами банків.
Фонд відшкодовує кошти за іменними ощадними (депозитними) сертифікатами банку, виданими до 30 червня 2021 року, незалежно від дати прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
Кожен банк – учасник Фонду має:
  • під час укладення договору про відкриття вкладу і не рідше 1 разу на рік ознайомлювати вкладника з Довідкою про систему гарантування вкладів;
  • розмістити у відділеннях, де залучаються вклади, а також на власному веб-сайті інформацію про участь у Фонді, реквізити Фонду та максимальну суму гарантованого відшкодування;
  • на вимогу вкладника під час укладення договору про відкриття вкладу та протягом строку його дії надавати вичерпну інформацію про систему гарантування вкладів.
Тому, якщо ви все ж не впевнені, чи поширюються гарантії Фонду на ваші кошти в банку, ви завжди можете запитати про це в банку.
До речі, завдяки програмі «Бонус до депозиту» від Finance.ua наші читачі мають можливість отримувати відчутну надбавку до процентної ставки. Для участі в програмі потрібно всього три кроки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас