Дмитро Соболєв: податкова та пенсійна реформи? За що візьмуться депутати найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Соболєв: податкова та пенсійна реформи? За що візьмуться депутати найближчим часом

Казна та Політика
663
Економічна ситуація в країні залишається нестабільною через низку факторів, на які Україна не може вплинути, проте наслідки яких відчуває досить гостро. Для подолання цих наслідків доведеться плідно попрацювати та законодавцям.
Ще в середині грудня Верховна Рада України ухвалила рішення про фактичне подовження на сім діб «зимових канікул парламентарів» шляхом перенесення останнього пленарного тижня шостої сесії парламенту IX скликання з 17-21 на 24-28 січня.
Навряд чи народні обранці дійсно присвятять майже півтора місяця роботі з виборцями та в Комітетах Ради, як то передбачено регламентом, проте завершувати останню сесію їм точно доведеться у, справді, «турборежимі».
На що доведеться реагувати народним депутатам і які законопроєкти, скоріш за все, будуть розглядатися на останньому пленарному тижні шостої сесії парламенту IX скликання?
Скоріш за все будуть розглянуті законопроєкти, що увійшли до порядку денного наприкінці листопада – на початку грудня, спрямовані на точкове розв’язання застарілих проблем з нестачею фінансування окремих державних програм та на погашення заборгованості по загальнодержавних зобов’язаннях.
Це можуть бути:
  • проєкт Закону «Про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” (щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств вугільної галузі)» №5891.
Проект Закону передбачає, що у 2021 році за рахунок виконання у січні-вересні планових показників від рентної плати за користування надрами для видобування природного газу вийде збільшити видатки загального фонду державного бюджету за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі» на 2 млрд 400 млн гривень для погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств.
  • проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книго розповсюдження» №6287.
Передбачені в законопроекті механізми мають забезпечити зростання мережі книгарень, накладів та асортименту книг, переваження читання книг українською мовою на всій території країни, значне зменшення руйнівного впливу держави-агресора на український книжковий ринок.
  • проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо уточнення порядку виплати пенсії» №5606.
Законопроектом пропонується встановити, що вибір способу виплати і доставки пенсії відбуватиметься виключно за бажанням пенсіонера шляхом подання відповідної заяви.
  • проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безперешкодної реалізації місцевими державними адміністраціями повноважень в галузі бюджету та фінансів» №5827.
Проєктом Закону пропонується встановити, що не допускається забезпечення позову шляхом накладення арешту на кошти, що знаходяться на рахунках місцевих державних адміністрацій в установах банків України та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.
Це робиться з метою забезпечити безперешкодну реалізацію місцевими державними адміністраціями повноважень в галузі бюджету та фінансів, яку зараз можна заблокувати в судовому порядку внаслідок арешту рахунків місцевих органів влади.
Також, можна очікувати на розгляд за прискореною процедурою змін до чинного законодавства, пов’язаних із виправленням неузгоджених законодавчих змін через «надмірну швидкість» ухвалених раніше законодавчих актів та затвердження загальнодержавних програм, до яких «руки не дійшли» раніше. Зокрема, це можуть бути:
  • проєкт Закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки» №6129.
Метою Програми є забезпечення ефективного використання потенціалу космічної галузі та підвищення його впливу на розв’язання актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового та освітнього розвитку суспільства, забезпечення реалізації інтересів держави у сфері національної безпеки та оборони.
  • проєкт Закону «Про Національну програму інформатизації» №6241.
Законопроєктом оновлюється термінологія, поняттєвий апарат та визначення сфери інформатизації, окреслюються та розширюються права та обов’язки учасників процесу інформатизації, врегульовується механізм взаємодії з урахуванням вимог низки Законів України.
Окрім того, ним розширюється спрямування програми на вирішення низки основних завдань, в тому числі:
- застосування інформаційних та цифрових технологій в державному управлінні та суспільно-економічних відносинах;
- подолання цифрової нерівності;
- підвищення рівня безпеки інформаційної діяльності та кіберзахисту;
- інтеграція України у світовий інформаційний простір.
  • проєкт Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок» №6289.
Проектом Закону пропонується надати можливість постійним користувачам земельних ділянок державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення, а також земельних ділянок сільськогосподарських угідь, які належать до земель оборони, передавати їх в оренду на земельних торгах строком на 7 років.
Також встановлюється порядок переоформлення наявних прав постійного користування на інші речові права, за яким фізичні особи та юридичні особи приватного права матимуть право переоформити право постійного користування на право оренди строком на 50 років та/або право викупу земельної ділянки із 30-річним відтерміновуванням платежу.
  • проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» №6070.
Ухвалення законопроєкту дозволить актуалізувати законодавство та надасть можливість удосконалити організацію та порядок діяльності суб’єктів у системі інженерно-технічного забезпечення.
Також врегульовує на законодавчому рівні питання організації роботи, пов’язаної з реєстрацією тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, землерийних, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, технологічного транспорту інших механізмів та видачі посвідчень тракториста-машиніста.
  • проєкт «Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку із прийняттям Закону України «Про суд присяжних» №3844.
Законопроєкт спрямований на забезпечення реалізації статті 124 Конституції України щодо безпосередньої участі народу у здійсненні правосуддя через присяжних.
Безумовно, це не всі законопроєкти, які можуть бути розглянуті 25-28 січня Радою, але оскільки вони вже включені до порядку денного, то, якщо не станеться якогось форс-мажору, то є шанси на те, що їх ухвалять, принаймні у першому читанні.
Також варто згадати й про плани ухвалити навесні чергову податкову реформу, а для цього подати відповідний законопроєкт потрібно ще взимку.
Як заявив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, податкова реформа є одним із найважливіших завдань парламенту. «Відповідний законопроєкт з’явиться у Верховній Раді найближчим часом, щоб навесні ми змогли його ухвалити», – спрогнозував він.
За словами Корнієнка, загалом у 2022 році парламент планує зосередитися насамперед на пенсійній та податковій реформах, запровадити економічний паспорт українця, ухвалити закон про столицю, розпочати розгляд децентралізаційних змін до Конституції та реформувати СБУ.
Ось таким може бути порядок денний роботи ВРУ в січні. Чим нас «привітає» сьома сесія парламенту IX скликання – дізнаємось незабаром.
Дмитро Соболєв, CSO ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», кандидат економічних наук, радник податкової та митної справи 1 рангу
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас