Порошенко витратив 11 млн грн на судовий процес у Лондоні — адвокати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко витратив 11 млн грн на судовий процес у Лондоні — адвокати

Фондовий ринок
749
П’ятий президент Петро Порошенко витратив 11 мільйонів гривень на юридичні послуги у справі проти братів Суркісів. Справу розглядав Високий суд Лондона.
Про це повідомили адвокати Порошенка, йдеться на сайті Європейської солідарності.
Зазначається, що 29 грудня 2021 року Порошенко оплатив частину гонорару за юридичні послуги відомій міжнародній юридичній фірмі, яка представляла його інтереси у справі за позовом Суркіса та пов’язаних з Суркісами компаній, що були вкладниками та пов’язаними особами ПриватБанку.
«Позов розглядався у Високому суді Лондона та стосувався надуманих претензій Суркісів як співвласників телеканалу, яким вони володіють з Коломойським та Медведчуком… На наше глибоке переконання, цей позов щодо телеканалу, власниками якого є, зокрема, Коломойський, сім’я Суркісів та Віктор Медведчук, було згенеровано виключно як частину стратегії Суркіса та його бізнес-партнерів у спорах з державою та Приватбанком», — сказали адвокати.
Як розповіли адвокати, Порошенко прийняв рішення оплатити частину гонорару міжнародної юридичної фірми, яка представляла його інтереси, у розмірі 300 тис. фунтів (11 млн грн) за власні кошти ще до отримання компенсації від позивачів.
Загальна сума витрат відповідачів на захист у цій справі становила до 2 млн фунтів.
Позов до Порошенка та Гонтаревої подав Ігор Суркіс і шість зареєстрованих в Англії в 2012 році компаній, які суддя Калвер називає «компаніями сім’ї Суркісів». Він стосується втрати Суркісами $350 млн коштів під час націоналізації ПриватБанку: грошові кошти, розміщені сім’єю Суркісів і їхніми компаніями на депозитних рахунках банку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркісів було визнано пов’язаними з ПриватБанком особами.
Позивачі заявили в позові, що визнання Суркісів пов’язаними з ПриватБанком особами було результатом змови Порошенка і Гонтаревої, ціль якої полягала в тому, щоб «позбавити сімейні компанії Суркісів коштів, які є у них в ПриватБанку», випливає з тексту з висновками судді Калвера, який опублікований в базі BAILII. Згідно з позовом, Суркіс також стверджує, що Порошенко і Гонтарева змовилися про це, щоб чинити тиск на Суркіса, «щоб він безкоштовно передав Порошенку свою 8,33%-ву частку в українській медіа групі 1+1». У позові йдеться, що нібито в лютому 2016 року Порошенко і Суркіс уклали усну домовленість про угоду з купівлі Порошенком частки в 1+1 за суму, яка в опублікованому сьогодні судовому документі не вказується.
Порошенко і Гонтарева подали клопотання про відхилення позову на підставі того, що на них поширюється дія Закону про державний імунітет від 1978 року. Згідно з цим законом, іноземні держави та їх посадові особи мають імунітет від судових розглядів у англійських судах.
З документа з висновками судді випливає, що він не погодився з аргументами адвокатів Суркіса щодо того, чи може Високий суд Лондона розглядати цей позов.
Суддя дійшов висновку, що в усьому, що стосується процедури bail-in, Гонтарева і Порошенко діяли під час виконання своїх обов’язків як посадові особи української держави, тому судовий розгляд у Високому суді Лондона заборонено Законом про державний імунітет.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас