Кирило Чихрадзе: чому компаніям, які безпосередньо не працюють з криптовалютами, варто все ж таки стежити за криптою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кирило Чихрадзе: чому компаніям, які безпосередньо не працюють з криптовалютами, варто все ж таки стежити за криптою

Фінтех і Картки
1108
Останніми роками криптовалюти у всіх на слуху. І хоча багато провідних компаній поки не включилися в криптопроекти, регулятори однозначно приділяють пильну увагу тому, що в найближчому майбутньому стане основою світу фінансів.
Наприклад, FATF (Financial Action Task Force) нещодавно опублікувала оновлені рекомендації щодо роботи з криптовалютами.
FATF є міжнародною незалежною міжурядовою організацією, яка розробляє правила і політики для захисту світової фінансової системи від відмивання грошей, спонсорування тероризму та інших загроз.
Хоча ці керівництва поки стосуються тільки криптообмінників, таке зрушення сигналізує про значну зміну ставлення регуляторів до крипти, що може означати проблеми для компаній, які не будуть готові адаптуватися.
Це дійсно тектонічний зсув, і промисловість в цілому розуміє, що в майбутньому такі зрушення стануть повсюдними. Рано чи пізно, провідні компанії в будь-якій галузі будуть залучені в роботу з криптою, тим чи іншим способом.
Регулятори пильнують
Згідно з цими керівництвами від FATF, призначеними для боротьби з фінансовою злочинністю, передбачається, що регулювання криптотранзакцій торкнеться широкого спектру організацій, як в індустрії криптовалют, так і поза нею.
Це керівництво стверджує, що «кореспондентський банкінг не включає одноразові транзакції, але характеризується угодами постійної, повторюваної природи».
«VASP’и або Постачальники послуг по роботі з віртуальними активами, повинні створити свою систему контролю, визначаючи і оцінюючи характеристики VASP відносин своїх контрагентів і чи здійснюють вони діяльність, аналогічну кореспондентській банківській діяльності. Така система повинна враховувати думку компетентного регулятора щодо будь-яких виявлених ризикованих відносин з VASP контрагентом», – йдеться в керівництві.
FATF не самотня у своїй увазі до крипти. Європейська комісія презентувала амбітний пакет законотворчих ініціатив, спрямованих на посилення боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму в Європі.
Передбачувані реформи в законодавстві торкнуться всієї криптоіндустрії, хоча поки порушені лише деякі категорії постачальників послуг для роботи з криптоактивами.
У прес-релізі, що висвітлює запропоновані зміни, регулятор згадав, що пропоновані заходи повинні «значно посилити існуюче законодавство ЄС завдяки тому, що вони беруть до уваги нові загрози, привнесені інноваційними технологіями. Це включає криптовалюти, більш взаємно інтегровані фінансові потоки на єдиному ринку, і глобальну природу терористичних організацій».
Після впровадження цих поправок до законодавства буде реалізовано можливість повного відстеження переказів віртуальних активів між акаунтами, що дозволить помічати і припиняти фінансування тероризму або відмивання грошей за допомогою криптовалют.
Нові можливості — зростання ризиків
Основною причиною такої зміни щодо регуляторів став неймовірний масштаб можливостей, доступних при використанні крипти.
Наприклад, на початку листопада 2020 глобальна капіталізація ринку криптовалют досягла 3 трильйонів доларів на тлі зростання ціни на біткойн і ефіріум.
Протягом 2021 року обсяг глобального ринку криптовалют зріс уп’ятеро, а позиції лідируючої десятки криптовалют безперервно змінювалися, борючись за увагу інвесторів.
Згідно з думкою експертів, протягом наступних трьох років ми побачимо, як будь-який великий банк, інвестиційний фонд або велика компанія будуть тією чи іншою мірою залучені в купівлю і продаж криптовалют або надання супутніх послуг.
Наразі в гонці інвесторів лідирують громадяни США, де 46 мільйонів осіб володіють біткойном з 70+ мільйонів тих, хто зареєстрував біткойн-гаманці.
До того ж, багато країн вже легалізували обіг криптовалют, а інші юрисдикції привертають увагу інвесторів, пропонуючи пільгові умови для роботи компаній, пов’язаних з криптовалютами.
На тлі такого стрімкого зростання інтересу, регулятори з США, Великобританії, Австралії та Індії почали роботу над законодавчими ініціативами, спрямованими на захист криптоінвесторов.
Незважаючи на це, багато хто все ще побоюються волатильності цієї індустрії, так само як і нестачі юридичної структури і повсюдного застосування.
Інші ж бачать у криптоіндустрії нові горизонти і вірять, що вона досягне багатотрильйонних оборотів. Але, як і в будь-якій індустрії, що бурхливо розвивається, брак законодавчого регулювання створює безліч ризиків для всіх учасників.
Майбутнє фінансів — за віртуальними активами
Незважаючи на всі ризики і можливості, ніхто не може точно знати, куди рухається криптоіндустрія і до чого вона прийде. Але, якщо взяти до уваги останні зрушення, крипта впевнено рухається до того, щоб стати майбутньою основою фінансового світу.
Наприклад, всього лише за останній рік продажі NFT злетіли в торгівлі цифровими творами мистецтва.
Експерти вважають, що це лише початок шляху для NFT (Non-Fungible Tokens, що дають право власності на віртуальні твори мистецтва), позаяк NFT будуть рушійною силою нового витка розвитку інтернету (metaverse).
За прогнозами фахівців у Reuters, продажі NFT можуть досягти майже 18 мільярдів доларів США вже в 2021-му, хоча в 2018-му розмір ринку становив скромний 41 мільйон доларів.
Не треба забувати і про децентралізовані фінанси, бо з часом такі додатки можуть серйозно похитнути різні індустрії, що робить цей сектор одним з найбільш вагомих векторів розвитку цифрової економіки.
Загальний тон розвитку ситуації залишається позитивним, і ранні інвестори вже починають пожинати плоди вкладень в гонку з випуску першої в світі CBDC — криптовалюти під управлінням центрального банку будь-якої країни.
З точки зору Crystal Blockchain — постачальника послуг аналітики та моніторингу криптотранзакцій, цифри говорять самі за себе. Отримана статистика демонструє щомісячний обсяг криптотранзакцій не менше $131 мільярда доларів на централізованих біржах криптовалют, і додатково $111 мільярда на децентралізованих майданчиках, станом на листопад 2021.
Дивимося в майбутнє з упевненістю
Доказом того, що економіка віртуальних активів не чергова пустушка, є той факт, що провідні юрисдикції світу (США та інші) почали роботу з формулювання зводів законів для захисту криптоінвесторов.
Регулятори на всій земній кулі ведуть роботу з включення криптовалют як нового класу цінних активів, і розробки необхідних керівництв для компаній, що працюють з ними.
Наприклад, Україна однією з перших у світі визнала біткойн цінним активом, що дозволяє великим інвесторам зайти на ринок.
Перспективи для бізнесу
З огляду на все вищесказане, навіть якщо ваша компанія зараз ніяк не пов’язана з криптовалютами, вам варто вивчити питання і проаналізувати, як ви зможете інтегрувати оборот крипти в ваші операції в майбутньому.
Сьогодні велика кількість компаній по всьому світу використовує крипту як інструмент інвестування та ведення бізнесу.
За оцінкою Deloitte, станом на кінець 2020-го понад 2300 компаній всіх розмірів роблять транзакції в біткойні. Але новачкам в індустрії необхідно враховувати як блискучі перспективи, так і серйозні ризики.
Очевидно, що в міру становлення криптоіндустрії будуть виникати нові способи застосування крипти, які поширюватимуться на всі сфери бізнесу, змінюючи наші стратегії та підходи. Якщо ви не включитеся в цей процес зараз, ваш бізнес ризикує залишитися без доступу до інноваційних цифрових інструментів, які відкриють величезні можливості для виходу на міжнародні ринки.
Кирило Чихрадзе, Product Director в компанії Crystal Blockchain
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас