Коли ми говоримо про права споживачів, не можна забувати про права кредиторів — думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли ми говоримо про права споживачів, не можна забувати про права кредиторів — думка експерта

Кредит&Депозит
322
Документ про платіжні послуги орієнтований на споживачів і підвищення якості платіжних послуг. Нове законодавство розширює коло учасників платіжного ринку і дозволяє розвиватися небанкам і фінтех-компаніям.
Також він передбачає імплементацію в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що стане стимулом для розвитку фінансових технологій в Україні.
Про очікування щодо цього Закону розповіла Наталія Клєвакіна, директор fintech компаній CCloan і MisterCash на FinYear, який пройшов 17 грудня в Києві.
«Ми дуже раді прийняттю нового закону Про платіжні системи. Покладаємо на нього великі очікування. Очікуємо також на регуляторне підживлення від НБУ за цим Законом. Від неї багато в чому буде залежати, як ми будемо рухатися далі в цьому напрямку», — сказала Клєвакіна.
Коли ми говоримо про права споживачів, не можна забувати про права кредиторів — думка експерта
Зі слів СЕО, коли ми говоримо про регулювання і права споживачів, не можна забувати і про права кредиторів, «якщо ми рухаємося в європейську практику».
«Нещодавно у мене був цікавий досвід спілкування з представниками фінансових компаній з Нідерландів. У питанні кредитування у них існують чіткі правила, які регулюють поведінку стосовно боржників і механізми стягнення боргів. Там все дуже просто: якщо людина не оплачує кредит, то суспільство це не заохочує. На відміну від нашого суспільства, яке іноді навіть дає поради, як це не робити».
Також Наталія Клєвакіна прокоментувала питання щодо процентних ставок у МФО.
«Так, у суспільства є запит до регулятора щодо зміщення процентних ставок. Хоча важливо пам’ятати, що процентна ставка — це собівартість самої послуги, премія за ризик і маржа компанії, яка дає заробити на цьому. Наше конкурентне середовище вже рухає нас у бік зниження процентних ставок. Істотний рух може відбутися завдяки розробці більш дієвих механізмів роботи з проблемною заборгованістю», — підсумувала експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас