Прем'єр запропонував дозволити примусове вилучення земельних ділянок для будівництва доріг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр запропонував дозволити примусове вилучення земельних ділянок для будівництва доріг

Казна та Політика
4241
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував дозволити примусове оплатне вилучення земельних ділянок у їх власників у разі виникнення суспільної необхідності для будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення та інших пов’язаних з ними об’єктів дорожньої інфраструктури.
Відповідна ініціатива міститься в законопроєкті 6422 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження для суспільних потреб або на підставі суспільної необхідності земельних ділянок, що перебувають у приватній власності, який був зареєстрований у Верховній Раді 10 грудня, а його текст з’явився на сайті парламенту у вівторок.
Ініціатором документа виступив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
Що пропонують. Рішення про відчуження земельної ділянки на підставі суспільної необхідності та виключно з метою будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення, мостів, естакад та об’єктів, необхідних для їх експлуатації, у тому числі на умовах концесії або інших формах здійснення державно-приватного партнерства, приймається органами виконавчої влади або місцевого самоврядування.
Якщо з власником земельної ділянки і нерухомості, що розташована на ній, протягом одного місяця згоди не досягнено, відомство звертається до адміністративного суду з позовом про оплатне примусове відчуження зазначених об’єктів.
Суд прийматиме рішення щодо відповідних спорів за правилами спрощеного позовного провадження протягом одного місяця з дня надходження позовної заяви. Судовий збір при розгляді таких справ стягуватися не буде.
Згідно з текстом законопроєкту, апеляції у справах про примусове відчуження земельних ділянок на підставі суспільної необхідності розглядатиме Верховний Суд, який буде зобов’язаний розглянути справи у двомісячний строк з дня надходження апеляційної скарги.
Уточнюється, що рішення Верховного Суду будуть набувати законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені. Також Апеляційний суд не зможе повертати справу за результатами апеляційного розгляду на новий розгляд.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, програма «Велике будівництво» в 2021 році спрямована на проєкти соціальної інфраструктури та на економічний розвиток регіонів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас