Новий податок на землю: хто та скільки платитиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий податок на землю: хто та скільки платитиме

Аграрний ринок
2959
Ухвалений нещодавно Верховною Радою «ресурсний» законопроєкт передбачає низку змін до Податкового кодексу, зокрема, запроваджує мінімальне податкове зобов’язання для власників земельних паїв.
Кому доведеться платити новий податок і як розраховується його розмір – повідомляє «Слово і діло».
Мінімальне податкове зобов’язання – це мінімально можлива сума податків, яку платитиме користувач землі (людина чи компанія).
Новий податок поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.
Не повинні сплачувати податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Крім того, від сплати мінімального податкового зобов’язання звільняються фізособи, якщо орган контролю не вручив відповідне податкове повідомлення у визначений термін.
Мінімальне податкове зобов’язання складається з податку на землю, податку з доходу за продаж урожаю (вирощеного на цій ділянці), податку на доходи фізосіб, військового збору із зарплати найманих працівників.
Норма про мінімальне податкове зобов’язання діятиме з 2022 року, тобто вперше сплатити податок потрібно буде в 2023-му – за попередній рік.
Для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, податок розраховуватиметься за формулою: МПЗ = Нормативна грошова оцінка ділянки× 0,05× М (кількість календарних днів, коли земля перебуває у власності або оренді)/12.
Для ділянок, нормативна грошова оцінка яких не проведена: МПЗ = Нормативна грошова оцінка 1 га землі в області × S × 0,05 × М/12.
У 2023 році середній розмір податку становитиме 1,2-1,3 тисячі гривень за гектар, у 2024 році – 1,4-1,5 тисячі.
Новий податок на землю: хто та скільки платитиме
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас