Воррен Баффет порадив, куди вкладати гроші в умовах інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Воррен Баффет порадив, куди вкладати гроші в умовах інфляції

Особисті фінанси
11522
Увесь світ переживає рекордні темпи інфляції. Щоб не сидіти та не дивитися, як купівельна спроможність заощаджень падає, можна вкласти їх в активи, в які інвестує мільярдер Воррен Баффет, один з найуспішніших інвесторів сьогодення, пише Yahoo! Finance.
У жовтні інфляція у США склала 6,2% в річному вимірі. Якщо раніше влада ще заявляла про тимчасовість росту цін, то зараз риторика змінилася.
«Мабуть, настав вдалий час відмовитися від цього слова „тимчасовість“ і спробувати більш чітко пояснити, що ми маємо на увазі. Я думаю, що ризик зростання інфляції зріс», — сказав голова ФРС Джером Пауелл.
До слова, в Україні інфляція ще на вищому рівні – у жовтні вона склала 10,9% у річному вимірі.
У що вкладати гроші? Легендарний Воррен Баффет має на своєму досвіді організацію інвестиційного портфеля в час, коли відсоток інфляції був двозначним. Головне, щоб компанія, акцію якої купує інвестор в умовах інфляції, відповідала 2 умовам:
  • компанія може легко підняти ціни на свої товари / послуги;
  • можливість зайнятися додатковим бізнесом без великих витрат.
Таким вимогам у портфелі Воррена Баффета відповідають наступні активи.
American Express. American Express продемонструвала, що може легко підіймати ціни — річна плата за платинову картку зросла з 550 доларів одразу до 695 доларів. До того ж інфляція тільки грає на руку компанії – вона заробляє на відсотку від транзакцій. Оскільки сума транзакцій зросла, то й доходи відповідно стали більшими.
Berkshire Hathaway Воррена Баффета володіє 151,6 мільйона акцій AXP на суму понад 23 мільярди доларів. За останній рік акції принесли інвестору 25% доходу.
Coca-Cola. Coca-Cola — надійна інвестиція, оскільки пляшка цього напою доступна більшості людям навіть в часи кризи. З огляду на свою вагому позицію на ринку, компанія може підняти ціни або вдатися до хитрості – залишити ціну незмінною, але зменшити розмір пляшки.
Воррен Баффет тримає Coca-Cola у своєму портфелі з кінця 80-х. Сьогодні Berkshire володіє 400 мільйонами акцій компанії на суму приблизно 20,1 мільярда доларів.
Apple. Нові моделі iPhone стають все дорожчими. Останній iPhone 13 Pro може обійтися в 1600 доларів. Хоча конкуренти пропонують дешевші пристрої, багато споживачів не хочуть жити за межами спільноти Apple.
Сьогодні Apple займають ключове місце в портфелі Баффета — 40%. Однією з причин такої концентрації є явне зростання курсу акцій технологічного гіганта. За останні п’ять років акції Apple виросли на 491%.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас