На Київщині підпільна криптоферма вкрала електроенергії на 3,5 мільйона гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Київщині підпільна криптоферма вкрала електроенергії на 3,5 мільйона гривень

Кримінал
925
Сполучені Штати пішли на масштабний крок: розширили свої можливості розслідувати корупцію по всьому світу і змінили параграф 53 518 глави 31 Кодексу законів США.
Тепер бізнесмен або політик будь-якої країни може опинитися під ковпаком, фігурантами розслідувань можуть стати і українці. Штати отримали можливість направляти запит у банк будь-якої країни і той зобов’язаний їм відповісти. Зібрана інформація дозволить американським правоохоронцям розкрити практично будь-яку схему відмивання коштів. Такі нововведення стали фактично новою ерою в фінансовому моніторингу, пише OBOZREVATEL.
Що і як змінили. Влада США за новим законом може вимагати від будь-якого банку будь-які записи про будь-якого клієнта. І фінустанова зобов’язана передати інформацію і не має права попередити про це свого клієнта. Для цього потрібно:
  • щоби банк, до якого подають запит на інформацію, мав кореспондентський рахунок з банком США. А це 100% великих фінансових установ;
  • щоб стосовно клієнта Мінфін або Мін’юст мав обґрунтовані підозри, що той відмиває гроші, скоював злочини або фінансував тероризм.
Якщо банк відмовиться співпрацювати з США, йому щодня можуть нараховувати штраф у розмірі до 50 тис. доларів. Ще 250 тисяч зажадають заплатити, якщо фінансова установа попередить свого клієнта про перевірку.
Банкам-порушникам можуть закрити кореспондентський рахунок у США. А це фактично рівноцінно банкрутству і втраті співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.
Будь-який корупціонер чи бізнесмен з тіньовими доходами може потрапити під ковпак США.
Правоохоронці США отримали інструмент розслідування фінансового злочину в будь-якій країні. Міністр фінансів або генпрокурор може направити повістку в будь-який банк світу і зажадати розкрити інформацію про їхнього клієнта.
Стаття 6308 закону також додає низкуд нових положень до глави 31 Кодексу США § 5318 (k), які роблять його потужним інструментом для Міністерства юстиції та Мінфіну. Наприклад, якщо американці розслідують діяльність великого українського бізнесмена і хочуть дізнатися про стан рахунків будь-якої з його компаній в Україні, то Мін’юст може запросити всі банківські записи про цю компанію, і український банк, якщо не хоче заплатити величезні штрафи або втратити міжнародні ринки, зобов’язаний таємно надати ці дані. Раніше потрібно було проводити складну процедуру міжнародної правової допомоги (MLAT), а зараз її спростили всього до кількох дій.
У підсумку влада США може розслідувати діяльність осіб, які не є американцями, не мають рахунків в американських банках і не використовують долари.
Всі банки світу, що мають кореспондентські рахунки в американських банках, ризикують стати частиною розслідування і зобов’язані співпрацювати.
Американські ЗМІ назвали такі новації небаченими за своїми масштабами змінами. Це може стати новою ерою в боротьбі з відмиванням грошей у всьому світі. І Україна, як країна з великим тіньовим сектором і високими корупційними ризиками, також може стати предметом розслідування з боку США.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас