Що нового на ринку землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Що нового на ринку землі

Нерухомість
682
Минуло майже пів року з моменту скасування мораторію на продаж сільгоспземлі приватним особам. І два місяці з прийняття Кабміном постанови про порядок підготовки та проведення електронних аукціонів із продажу та оренди ділянок у системі Prozorro.Продажі. На ці події чекали всі учасники ринку.
Поки що на ринку існує дисбаланс попиту та пропозиції – охочих купити землю набагато більше, ніж охочих продати, бо інвестиції в землю чи не єдиний спосіб отримання пасивного доходу. Наприклад, купівля житла дасть 5-7% прибутку від оренди, а банківський депозит 1-3% річних у валюті. Інвестиція в землю дає 7-10% річних у валюті.
Хто купує землю
Цільову аудиторію покупців землі можна поділити на три групи. Перша – приватні інвестори, які хочуть отримувати прибуток від оренди у розмірі від 7% річних у валюті.
Друга група – аграрії, які розвивають бізнес. Поки юрособи не можуть купувати землю, ця аудиторія націлена на оренду, в тому числі через електронні аукціони.
Третя група – девелопери. Їх цікавлять ділянки іншого цільового призначення, які можна купити на електронних торгах.
*Як купити та продати землю *
Постанова Кабміну зобов’язала державні та комунальні організації, приватних та державних виконавців, а також банки продавати свою землю через Prozorro.Продажі.
Для цього необхідно зареєструватися на біржі, акредитованій у системі Prozorro.Продажі, такій як Національна Електронна Біржа (НЕБ). Після цього учасник може виставляти ділянку на торги або оренду.
Для тих, хто хоче купити або орендувати землю, також потрібно зареєструватися на майданчику системи Prozorro.Продажі, сплатити реєстраційні та гарантійні внески, подати заяву про участь у торгах та необхідний пакет документів.
НЕБ працює в Prozorro.Продажі 5 років, ми точно можемо сказати, що онлайн-торги є найбільш ефективним інструментом для купівлі-продажу майна за ринковою ціною на рівних умовах для всіх сторін.
Потенційні покупці отримують прозорий доступ до дільниць державної та комунальної власності, чого не було раніше. Тепер взяти участь в онлайн-аукціоні може кожен. Для фізосіб це реальний шанс вигідно продати чи купити: біржа допоможе продавцям коректно подати оголошення, а покупцям підготує експертизу ринку та сформує стратегію для перемоги у торгах.
Євгенія Божко, керуюча партнерка Національної Електронної Біржі
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас