Українці зможуть купувати на біржі ф'ючерси на газ для опалення – НКЦПФР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть купувати на біржі ф'ючерси на газ для опалення – НКЦПФР

Енергетика
1059
Розвиток ринку похідних фінансових інструментів дозволить українцям зменшити комунальні витрати.
Таку думку в коментарі UBR.ua висловив голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Руслан Магомедов.
Він пояснив, що після створення в Україні енергетичних бірж похідних фінансових інструментів у перспективі звичайні громадяни зможуть купувати на них, наприклад, ф’ючерси на електроенергію або постачання газу для опалення власного будинку.
Придбати влітку право на постачання газу взимку, і таким чином отримати його дешевше, можна буде через додаток в смартфоні. За словами Магомедова, в розвинених країнах така можливість вже є, а споживачі в таких додатках можуть обирати постачальника комунальної послуги, які конкурують між собою, в тому числі і цінами.
Як пояснив Магомедов, відмінність описаної вище моделі від купівлі газу у постачальників, які теж зараз можуть запропонувати влітку оплатити поставку енергоносія взимку, полягає в тому, що в першому випадку споживач резервує для себе тільки сам ресурс, а постачальнику оплачує вже готову комунальну послугу.
Крім того, розвиток ринку похідних фінансових інструментів дозволить в цілому зробити ціноутворення в енергетиці, в тому числі у постачальників комунальних послуг, більш справедливим, зазначив голова НКЦПФР.
«Ми зараз чуємо про непрозорі ціни на комуналку через те, що десь хтось непрозоро закупив енергоносії, щоб надати комунальні послуги, опалення, гарячу воду», — зазначив Магомедов.
Якщо ж в Україні буде створена енергобіржа похідних фінансових інструментів, на якій буде багато учасників, то це дозволить сформувати в Україні внутрішній індекс цін на енергоносії і не прив’язуватися до іноземних котирувань енергоресурсів.
«Наш енергоринок, хоча він один з найбільших у Східній Європі, прив’язаний до цифр за межами України. Хоча у нас є всі дані, щоб можна було створити свій ринок. Просто нам потрібно вибудувати правильні умови торгів, яких будуть всі дотримуватися», — пояснив Магомедов
За світовими правилами, торгівля стандартизованими товарами, такими як агропродукція та енергоносії, може здійснюватися на ліцензованих НКЦПФР біржах з 1 липня цього року. Поки в Україні працюють тільки три товарні біржі, в тому числі торги проводяться по деревині.
Після розвитку ринку похідних інструментів по деревині та агропродукції наступними можуть стати енергоносії. Однак Магомедов не зміг назвати для цього точні строки. За його словами, зараз потрібно відрегулювати роботу і правила на чинних ринках, які почали працювати лише нещодавно.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас