«Нафтогаз» заявив про 2,5 мільярда чистого прибутку за 3 квартал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Нафтогаз» заявив про 2,5 мільярда чистого прибутку за 3 квартал

Фондовий ринок
188
В Україні навесні поточного року можуть подорожчати зернові, овочі та фрукти, а інфляція в цей період складе 7−8%.
Про це повідомила пресслужба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на радника зі стратегічного розвитку Володимира Лапу.
«Ми вважаємо реалістичними прогнози Нацбанку щодо підвищення інфляції до 7−8% навесні зі зменшенням темпів інфляції влітку. Насамперед може подорожчати зернова група, ймовірне і короткострокове сезонне зростання цін на овочі та фрукти, яке традиційно відбувається навесні», — зазначив експерт.
За словами Лапи, раніше в Україні вже відбулося серйозне подорожчання яєць, тому їх вартість надалі істотно підвищуватися не буде. Разом з тим експерт не виключає подорожчання м’яса на 5−10% внаслідок подорожчання кормів.
Якщо говорити про подорожчання газу, оскільки його частка в структурі собівартості в переважній більшості видів харчової продукції не перевищує 3−5%, тому прямий вплив буде незначним, однак суттєвим він стане в ресурсному секторі.
«Наприклад, частка газу в структурі собівартості азотних добрив становить близько 60%. Аналогічно, разом із газом (а скоріше як передумова зростання вартості газу) зросли ціни на нафту. Якщо на початку літа це було $ 35−40 за баррель, то зараз — $ 53−55. Якщо скласти добрива та нафтопродукти, то це близько 40% собівартості продукції рослинництва. Відповідно, для врожаю 2021 року вона буде вищою. Щодо м’яса не слід виключати підвищення цін на 5−10% внаслідок подорожчання кормів», — пояснює Лапа.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас