Викрито схему протиправного заниження податку на додану вартість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Викрито схему протиправного заниження податку на додану вартість

Кримінал
636
Експерт спрогнозував вартість газу при відкритті ринку і оцінив обмежувальні заходи, запропоновані депутатами для здешевлення «блакитного палива».
Законопроєкт № 4680, що передбачає резервування газу видобутку українських державних видобувних компаній для потреб населення з обмеженням рентабельності підприємств у 30%, — фактично інструмент ручного регулювання, який складно синхронізується з ринковими підходами.
При цьому останні необов’язково припускають високу вартість енергоносія. Таку думку в коментарі висловив провідний експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Максим Білявський.
Він зазначив, що запуск повноцінного ринку газу повинен бути «незмінним стратегічним орієнтиром України».
«Від забезпечення ринкових взаємин залежить не тільки добробут громадян і національних підприємств, а й позиціонування в геополітичному просторі», — акцентував Білявський.
На його думку, умови законопроєкту № 4680 можна застосувати на практиці, але з обмеженням на період дії, «наприклад, до 6 місяців».
«Водночас, уряду варто підготуватися і впровадити повноцінний ринок вже з IV кварталу 2021 року. За розрахунками Центру Разумкова, повноцінний запуск ринку газу дозволить встановити справедливу ціну газу, зокрема для побутових споживачів. Згідно з базовим сценарієм, середньорічна — 3850 грн/тис.куб. м. (3,85 грн за „куб“ — ред.). Ми готові представити дорожню карту і розрахунки», — зазначив експерт.
Нагадаємо, раніше уряд тимчасово обмежив відпускну ціну газу для компаній, що постачають ресурс населенню, ціною в 6,99 грн.
Одночасно з цим Верховній Раді запропонували для зниження вартості блакитного палива направити весь ресурс державних видобувних компаній на потреби населення — за їхніми оцінками, це може знизити вартість палива для домогосподарств до 3 грн за 1 куб.м., а також здешевити централізоване опалення до рівня в менше ніж 1 тис. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас