«Інвестняні»: які податкові та митні пільги держава пропонує інвесторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Інвестняні»: які податкові та митні пільги держава пропонує інвесторам

Особисті фінанси
332
Вчорашнє різке зростання валютних котирувань на міжбанку добряче «налякало» частину покупців і викликало досить великий вихід на торги відкладеного попиту з боку тих покупців, хто боїться подальшого збільшення котирувань. Це спрацює проти гривні сьогодні на міжбанку.
Крім цього, сьогодні пройдуть не лише розрахунки покупців з аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, а й виплати державою відсотків за кількома випусками паперів і погашення облігацій на 14,953 млрд гривень. Продали ж вчора чиновники гривневих ОВДП на близько 10 млрд гривень і решту у валюті на $ 153,95 млн. Це означає, що сьогодні на ринок вийде близько 5 млрд гривень додаткової ліквідності і від того, що в кінцевому підсумку зроблять з нею її одержувачі – буде залежати поведінка валютного міжбанку. Якщо почнуть скуповувати валюту — тиск на гривню різко зросте, якщо все ж таки вирішать попрацювати з ОВДП на вторинному ринку або витратять її на фінансування поточної діяльності і на сплату майбутніх податків — особливо курс не постраждає. Тому сьогодні і завтра на валютному ринку нікому не буде нудно — ні самим клієнтам, ні банкам. У разі серйозних перекосів попиту і пропозиції – Нацбанку вже навряд чи вдасться не втручатися в процес, як це було вчора, коли долар і євро за день зросли на 14 копійок. Це вже суттєві коливання, і регулятору при такому розвитку подій і далі доведеться на це реагувати.
Додаткові «турботи» ринку створять і сьогоднішні рішення ФРС США щодо подальшої монетарної політики цього відомства. Після рішень ЄЦБ минулого тижня про збереження нульової ставки і збільшення обсягів кількісного пом’якшення найближчим часом — американським фінансистам доведеться на це якось відповідати. І хоча поки що з урахуванням заходів Байдена все в економіці США начебто краще, ніж в Європі – ФРС США доведеться весь час тримати руку на пульсі подій. Тому сьогодні і завтра на нас чекають чергові ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках і відповідно — турбулентність курсу євро щодо гривні.
Страхує нацвалюту сьогодні тільки наближення періоду бюджетних платежів, що традиційно створює певний дефіцит гривні на ринку і обмежує можливості клієнтів на валютному ринку. Натомість в будь-якому разі сьогодні роздолля для спекулянтів. Вони будуть заробляти як «на страхах» внутрішніх клієнтів з приводу подальшого зростання котирувань міжбанку, так і за рахунок більше зовнішнього фактору — ралі по парі євро/долар і євро/гривня на міжнародних майданчиках і українському ринку напередодні рішень ФРС США.
За прогнозами, обсяг операцій на міжбанку в середу буде перебувати в межах до $ 160−190 млн при здійсненні до 550−630 угод.
Котирування міжбанку, за прогнозами 17 березня будуть в межах: долар — коридор 27,60 — 27,90 грн, євро — коридор 32,80 — 33,25 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,70 / 27,72
Євро — 32,94 / 32,96
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас