Ситуація в економіці та на фінансових ринках - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація в економіці та на фінансових ринках - Данилишин

Казна та Політика
713
Обмінний курс гривні до долару США на міжбанківському валютному ринку продовжував перебувати під помірним тиском у сторону укріплення (за тиждень – на 0,3%).
Про це повідомив Глава Ради НБУ Богдан Данилишин.
Цьому сприяло переважання пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банку над попитом (в середньому на 34 млн доларів США на день упродовж тижня), головним чином за рахунок сегменту СПОТ. Це уможливило проведення Національним банком інтервенцій з купівлі іноземної валюти, загальний обсяг яких за тиждень становив 350 млн. доларів США. Загалом з початку жовтня чиста купівля Національним банком іноземної валюти становила майже 700 млн. доларів США, з початку року – майже 2,2 млрд. доларів США.
За операціями фізичних осіб продовжує спостерігатися переважання попиту на іноземну валюту над пропозицією. Так, з початку місяця чиста купівля готівкової іноземної валюти населенням становила 55 млн. доларів США, тоді як її чистий продаж населенням у безготівковій формі – 18 млн. доларів США.
Фінансовий сектор. Результати опитування банків про умови кредитування у IV кварталі 2021 року засвідчили оптимістичні очікування банків щодо зростання кредитування в наступні 12 місяців: 79% респондентів очікують на зростання обсягу корпоративного портфеля, 92% – позик домогосподарствам. Визначальним фактором зростання кредитування банки вважають збільшення попиту на кредити з боку корпорацій, зокрема на короткострокові гривневі кредити, а також на позики МСП.
Збільшенню кредитуванню цього сегменту позичальників сприяє реалізація державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», за якою минулого тижня банками було видано 330 кредитів на загальну суму 0,71 млрд. гривень, з яких левову частку (0,5 млрд. гривень) становили антикризові кредити на поповнення оборотних коштів. Загалом, з початку дії програми представники мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) отримали від уповноважених банків 25,5 тис. кредитів на суму 66,9 млрд. гривень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас