Стало відомо, коли в Україні переглянуть тарифи на електрику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, коли в Україні переглянуть тарифи на електрику

Енергетика
2182
У квітні наступного року в Україні можуть переглянути тариф на електроенергію для населення — саме тоді закінчиться термін дії спеціальної постанови (ПСО — постанови про спеціальні обов’язки на ринку електроенергії), що регулює ціну.
За словами директора ТОВ «Волиньелектрозбут» Дмитра Іванова, складно прогнозувати нову вартість електрики, проте дешевшою вона точно не стане. Про це він сказав сайту «Обозреватель».
«Чинний формат ПСО теоретично виглядає непогано — НАЕК «Енергоатом» (маючи значно нижчу собівартість енергії, ніж інша генерація) за рахунок високої маржі від продажу на вільному ринку має компенсувати різницю між тарифом населення і реальною вартістю енергії. Практично це те ж саме перехресне субсидування, яке було раніше, тільки «упаковка змінилася і писанини додалося», — каже експерт.
За його словами, формат виконання постанови в нинішніх умовах ринку призведе до утворення касових розривів у постачальників універсальної послуги і «Енергоатому». Це означає, що не всі учасники ПСО зможуть виконувати свої зобов’язання.
«Це — песимістичний сценарій чинного формату ПСО, і він вимагає негайних коректив і вдосконалення. Дефіцит генерації і рівень запасів вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ тільки посилює негатив ситуації», — пояснив Іванов.
Він також спрогнозував негативні наслідки нових карантинних обмежень — знизиться ділова активність і рівень оплати населенням на 5−10%.
«Щомісяця зростання дебіторки виймає з оборотних коштів ті ж 5−10%, поглиблюючи касовий розрив і створюючи безнадійну заборгованість з контингенту померлих, тих, які продали квартири/будинки, поїхали невідомо куди і т.д.» — говорить він.

Довідка Finance.ua:

  • з 1 жовтня для українців, які споживають до 250 кВт-год на місяць, тариф становить 1,44 грн за кВт-год. За даними Міністерства енергетики, таких споживачів в нашій країні більшість — 80%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас