Українці збільшили кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників на 60% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці збільшили кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників на 60%

Особисті фінанси
953
З початку 2021 року кількість боргів в Єдиному реєстрі боржників зросла на 60%: якщо у січні їх було 4,2 млн, то станом на жовтень — вже 6,8 млн.
Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані ЄРБ.
Хто стягує борги? З 2017 року стягненням боргів займаються не тільки співробітники державної виконавчої служби, а й приватні виконавці. Це приклад приватно-державного партнерства, коли функції держави виконує бізнес. Нарівні з державним виконавцем приватний може арештовувати кошти боржника, вилучати і виставляти на торги його майно і т.д.
За неповний 2021 рік кількість проваджень приватних виконавців зі стягнення боргів збільшилася вдвічі — з 278 тис. до 547 тис., тобто зростання склало 95%.
Українці збільшили кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників на 60%
На сьогодні частка приватних виконавців у стягненні боргів — 8% від всіх проваджень у країні. Для порівняння, в груднi 2019 цей показник становив 2%.
Поточні 547 524 приватні провадження ведуться 276-ма виконавцями. Причому третиною всіх проваджень (184 819, понад 33% від загального числа) займається десяток найактивніших приватних виконавців. Кожен з топової п’ятірки веде понад 20 тис. справ одночасно.
Українці збільшили кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників на 60%

Довідка Finance.ua:

  • якщо у боржника немає ні рахунків в банку, ні машини, ні квартири, при проведенні виконавчих дій виявляється майно, на яке можна звернути стягнення. Найчастіше це меблі, побутова техніка та інше рухоме майно, яке можна продати. До речі, цінні папери, а також будь-які вироби з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння за законом про виконавче провадження підлягають негайному вилученню та здачі в банк (ст. 56);
  • є речі, які закон забороняє забирати у громадян і продавати на аукціоні. Це особисті речі, посуд, товари побуту, а також набір необхідних меблів і техніки. Так, на сім’ю покладено один холодильник, телевізор і комп’ютер, а кожному члену сім’ї – мобільний телефон, на які не можна звернути стягнення
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас