Нардеп назвав основні причини стрімкого зростання цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп назвав основні причини стрімкого зростання цін на газ

Енергетика
853
Серед причин стрімкого зростання цін на газ у Європі — температурні коливання, запуск «Північного потоку-2», неефективне планування та відновлення світової економіки після пандемії.
Про це в ефірі хмельницького телеканалу «TV7+» заявив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Сергій Лабазюк.
За переконанням парламентаря, холодна зима та аномальне літо «зробили» свою роботу. Через потребу у використанні енергетики багаторічні запаси газу просто вичерпалися. Всі ці неплановані фактори й призвели до дефіциту блакитного палива в Європі.
На додачу Росія напередодні запуску «Північного потоку-2» почала маніпулювати цінами в Європі. Адже очевидно, на меті – оминути сертифікацію газопроводу за європейськими стандартами та в найшвидші терміни запустити трубопровід.
Не варто відкидати ще один вагомий фактор — відновлення економіки в Китаї після пандемії, зазначає Лабазюк. Залежна від енергоносіїв країна закуповує і вугілля, і скраплений газ. Тим самим створюючи на світовому ринку попит.
«Температурні коливання, запуск „Північного потоку-2“, неефективне планування та відновлення світової економіки після пандемії як раз і привели до тієї ситуації, яка зараз відбувається. Ціна на газ в Європі маніпулятивно „перегріта“. На мою думку, та думку багатьох експертів, на жаль, вона тільки зростатиме. Складно оцінити, наскільки. Як мінімум до запуску „Північного потоку-2“ ціна має ризик підвищуватися», — спрогнозував нардеп.
Газ і енергоресурси є вагомими факторами ціноутворення на харчові продукти. На жаль, нашвидкуруч підготуватися до різких світових коливань цін на блакитне паливо неможливо.
На переконання Лабазюка, Україні необхідно рухатися у напрямку енергозбереження за рахунок нових сучасних технологій та альтернативних джерел енергетики, залучаючи інвестиції, причому не тільки зовнішні фінансові ресурси, але і внутрішні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас