Як перевірити договір без юриста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перевірити договір без юриста

Особисті фінанси
505
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався в youcontrol про те, як перевірити договір без юриста.
Іноді доводиться підписати договір самостійно. Як перевірити безпечність договору, не маючи юридичної кваліфікації?
Який договір можна перевірити самостійно. Чим більш специфічний і складний договір,тим важливіша участь юриста при його укладенні. Однак так звані “рамкові” угоди, здебільшого шаблонні, дають змогу сторонам укласти угоду самостійно.
Головне – така угода не має порушувати законодавство, а особа, яка його укладає, повинна мати повноваження.
Як швидко перевірити договір без юриста. Наприклад, ви укладаєте договір із контрагентом, що надає послуги з логістики. Перед тим, як підписати договір, проаналізуйте його текст у такому порядку: Реєстраційні дані, статус, термін існування. Звірте назву компанії (повну й скорочену), ЄДРПОУ. На ринку можуть працювати компанії зі схожою назвою, але з різних регіонів. Одна зайва буква, і Ви уклали договір із компанією із Запоріжжя, а не з Києва.
Обов’язково переконайтеся в актуальному статусі юрособи або ФОП – чи не перебуває в статусі припинення.
Уповноважені особи. Документи підписує директор на підставі установчих документів. Інші співробітники мають право підписувати договори за умови відповідних повноважень. Відомості про ці повноваження, вказівка на бенефіціарів та відомості про органи управління юридичної особи вказані в огляді досьє контрагента в системі YouControl.
Умови договору. Перевірте істотні умови договору, адже без них договір вважається неукладеним. Істотні умови договору – це необхідні за законом умови або предмет договору. У кожного типу договору свої істотні умови: кількість, ціна, технічні характеристики та назва товару, терміни постачання; адреса, площа, ціна та кадастровий номер приміщення – залежно від предмета договору перевіряйте додаткові важливі умови.
Умови не повинні суперечити закону або звужувати права сторін порівняно із законом. Наприклад, згідно із законом, покупець має право повернути товар протягом 14 днів. Тому в договорі не повинно бути інших термінів.
Права, обов’язки та відповідальність сторін. Переконайтеся, що написане збігається з тим, про що домовилися на словах. А також, що статутний капітал контрагента покриває суму можливої дебіторської заборгованості.
Спосіб вирішення конфліктів. Наприклад, як сторони надсилають одна одній претензійні листи; як будуть вирішуватися можливі спірні моменти; у якому регіоні буде розглядатися судова справа в разі її відкриття.
Реквізити та контактні дані обох сторін. Адреса реєстрації, ІПН, ЄДРПОУ, номер розрахункового рахунку.

Довідка Finance.ua:

  • Договір дарування: коли подарунок можна забрати назад. На підставі договору дарування всі права на майно дарувальника переходять до обдаровуваного з моменту прийняття ним дарунку. Особа, яка передає майно, не може встановлювати обов’язки, умови чи обмеження щодо майна, яке подарувала, оскільки договір дарування – це безумовний договір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас