Наскільки стримує економічне зростання надмірна частка урядових витрат (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки стримує економічне зростання надмірна частка урядових витрат (інфографіка)

Казна та Політика
385
2011 року дослідники А. Афонсо та Д. Жалес проаналізували дані про розмір урядових витрат та економічне зростання для 108 країн за 1970–2008 роки. Згідно з їхніми висновками, розмір урядових витрат стримує економічне зростання, пише Ціна держави.
Ступінь цієї шкоди залежить від рівня розвитку країни. У країнах з низькою якістю державних установ надмірний розмір урядових витрат відбирає більше відсотків від економічного зростання, аніж у країнах з більш якісними державними послугами. Це означає, що розрахунки втрат зростання ВВП, отримані на прикладі розвинених країн, для України матимуть вищі значення.
На кожні 10 в.п. частки державних витрат у ВВП припадає 1 в.п. сповільнення темпів економічного зростання.
Щодо України, на основі наведених вище даних, зниження видатків бюджету України на 10 в.п. сприятиме зростанню української економіки на 2,1–4,2 в.п.
Ці розрахунки дають підстави оцінити втрати України від надмірних урядових видатків у 2,7% економічного зростання на рік. Це випливає з того, що очікуване зростання для країн з рівнем видатків у 35% ВВП становить 1,9%, а для країн з 45% видатків – 0,8%.
Наскільки стримує економічне зростання надмірна частка урядових витрат (інфографіка)
Різниця між цими оцінками становить 2,7 в.п. і дає змогу передбачити, наскільки швидше зростатиме економіка України, якщо внаслідок певних реформ співвідношення між видатками бюджету і ВВП скоротиться до 35%.
Скандинавія. Багатьом читачам може спасти на думку запитання: якщо надмірні урядові витрати стримують економічний розвиток, чому ж тоді скандинавські країни з одним з найвищих у світі співвідношенням урядових витрат до ВВП мають високий рівень життя? Відповідь проста: ці країни спершу досягли багатства і лише потім почали переслідувати інші суспільні цілі, жертвуючи економічним зростанням. Україна, на жаль, не може собі цього дозволити, якщо хоче наздогнати інші розвинені країни за рівнем добробуту.
Зокрема у скандинавських країнах (Данія, Норвегія, Фінляндія, Швеція) середнє співвідношення витрат до ВВП у 2009–2018 роках становило 51,2%. У той саме час наші західні сусіди (Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина) мали середні урядові витрати на рівні 42,7%. За цей час середній темп економічного зростання у скандинавських країнах становив 0,39% на рік, а в наших західних сусідів 1,8%. Різниця в 1,41 в.п. зростання на рік за різниці у витратах на 8,5 в.п. цілком збігається з передбаченнями, наведеними вище.
Натомість серед наших західних сусідів найнижчу частку видатків у ВВП має Румунія (36,5%), що цілком збігається з очікуванням, що країна з меншою часткою перерозподілу буде здатна на економічний ривок (див. Графік). Крім того, на графіку видно, що добробут у Словаччині у 2000–2008 роках зростав швидше, аніж у Польщі та Угорщині. І саме в цей час у Словаччині відбувалося зниження урядових витрат.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас