Європейські інвестори втратили 2 млрд євро на еко-проєктах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські інвестори втратили 2 млрд євро на еко-проєктах

Енергетика
684
Проєкти в сфері захисту клімату часто привабливі для приватних інвесторів. Фінансові вкладення на благі цілі, здавалося б, неодмінно повинні приносити прибуток. Однак багато вкладників у Німеччині не тільки не дочекалися доходу, але і зовсім позбулися своїх коштів.
Про це пише Süddeutsche Zeitung, посилаючись на результати дослідження найбільших провалів в еко-інвестиціях, проведеного німецькою громадською організацією Finanzwende.
Згідно з даними дослідження, за останні десять років інвестори втратили близько 2 млрд євро.
Прогоріли компанії, що інвестували мільйони євро в вітроенергетику. Наприклад, Prokon. Постраждали 75 тисяч акціонерів, які довірили їй в цілому 600 млн євро.
Збитки UDI, що фінансує вітряні електростанції, склали 150 млн євро.
Виробник вітряних турбін Windreich недоотримав 100 млн євро.
У списку також значаться провайдери фінансових послуг, у яких вже були перші дефолти по платежах і цілком вірогідні збитки протягом наступних кількох років.
Джерело невдач. Еко-інвестиції стали дуже ризиковими через високу частку «сірого» ринку капіталу, пише Süddeutsche Zeitung.
До непрозорих фінкомпаній застосовуються менш суворі правила, ніж до діяльності публічних фондів. Вони заманюють клієнтів високими відсотками, обіцяючи вигоду від «хороших» інвестицій. Їхні менеджери, зацікавлені високими комісійними від продажів, не відмовляють вкладників від «поганих» інвестицій і не надають вкладникам повної інформації. Фінансуючи наосліп, акціонери вилітають в трубу, наприклад, на фінансуванні нерухомості, вітряних електростанцій і на медіапроєктах.
Можливе вирішення проблеми. З метою захисту приватних інвесторів та забезпечення стійких інвестицій на стабільній основі уряд ФРН нещодавно ініціював зміни до Федерального закону про інвестиції в активи.
З серпня 2021 року посилилися правила роботи непрозорих фінкомпаній. Вони зобов’язані в своїх рекламних проспектах конкретно вказувати об’єкти інвестування і підтверджувати ймовірний рівень їх реалізації.

Довідка Finance.ua:

  • Finanzwende — громадське об’єднання, створене у ФРН у 2018 році з метою протидії фінансовому лобі в Німеччині. Учасники організації домагаються реформування фінансових ринків і посилення громадського контролю над їх діяльністю.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас