Міжбанк: чи буде сьогодні обвал курсу долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи буде сьогодні обвал курсу долара

Валюта
1534
Четвер не стане винятком із загальних тенденцій цього тижня і пройде на валютному ринку дуже активно.
Основних факторів, що впливають на курсоутворення, буде три. При цьому два з них — це Нацбанк:
Поточна діяльність компаній на тлі посилення коронавірусних обмежень. З негативної статистики щодо захворюваності на коронавірус в Україні вже зрозуміло, що повсюдної «червоної» зони нам не уникнути. Тому клієнти знову «йдуть» в інтернет-продажі і роблять ставку саме на них. Для цього їм потрібні запаси товарів на складах, бо логістика при постачаннях імпорту все більше дає збої. Чим швидше сплатиш контракти (імпортери) або поставиш продукцію за кордон (експортери), тим більша ймовірність отримання товарів або валютних надходжень від іноземних контрагентів до настання періоду більш жорстких пандемійних обмежень. Тому всі клієнти продовжують поспішати закрити свої валютні та гривневі розрахунки, що збільшує статистику торгів. Сьогодні, за нашими прогнозами, обсяги операцій складуть до $ 150−210 млн при укладенні до 580−650 угод;
Рішення Нацбанку щодо облікової ставки, яке вплине на поведінку як ресурсного, так і опосередковано валютного міжбанку через реакцію нерезидентів на первинному та вторинному ринках ОВДП. З урахуванням 11% по року офіційної інфляції (а реальна набагато вища) — чинна ставка 8,5% річних вже, здається, не відповідає економічним реаліям. Тому Нацбанку доведеться реагувати на ці процеси і в першу чергу за рахунок підвищення «ціни» гривневого ресурсу в Україні. Ми залишаємо в силі свій прогноз в частині її сьогоднішнього підвищення до 9,0−9,5% річних.
Інтервенції НБУ. Практично всі дні цього тижня пропозиція валюти перевищує попит, і котирування долара просідають. Нацбанк «не хоче» швидкого ситуативного обвалу долара на українському ринку в силу низки об’єктивних і суб’єктивних причин. Це і негативна переоцінка ЗВР, і невдоволення експортного «лобі», і скорочення надходжень до бюджету з податків і зборів, прив’язаних до офіційного курсу, і потенційне збільшення негативного сальдо торгівлі при сильному зміцненні гривні. Тому регулятор активно викуповує надлишок пропозиції долара на міжбанку і намагається, щоб падіння валютних котирувань було відносно плавним. Та й ЗВР йому теж треба поповнювати. Цінники Нацбанку при цих інтервенціях зараз і є головним сигналом по курсу для всіх учасників торгів. Сьогоднішній день — не виняток.
Сьогодні також відбудеться дуже велике погашення доларових ОВДП і відсотків за ними (понад $ 662 млн в загальній сумі), що вплине на настрої і поведінку як учасників фондового, так і валютного ринків. Як ми писали вчора — за нашими даними, основна частина отриманих інвесторами коштів буде перевкладена в нові облігації. Але от які – валютні чи гривневі – це поки що питання, на яке інвестори дадуть відповідь після того, як почують рішення Нацбанку щодо облікової ставки і зрозуміють перспективи щодо прибутковості ОВДП на найближчий час.
Так що сьогодні «головний іменинник» по частині курсоутворення і взагалі фінансових новин на валютному ринку — це НБУ. Швидше за все, він продовжить політику «захисту» курсу долара від значного падіння і не допустить ситуативного обвалу котирувань американської валюти.
Курси міжбанку, за прогнозами Finance.ua, 21 жовтня будуть в межах: долар — коридор 26,10 — 26,30 грн, євро — коридор 30,30 — 30,55 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 26,17 / 26,19
Євро — 30,47 / 30,49
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас