Портрет українського фрилансера (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портрет українського фрилансера (інфографіка)

Особисті фінанси
1082
Finance.ua як портал, який дбає про ваші гаманці і відстежує ситуацію на ринку праці, дізнався у сервісу віддаленої роботи Freelancehunt портрет українського фрилансера.
Аналітики ресурсу опитали понад 4000 виконавців, визначивши портрет українського фрилансера. Для половини фрилансерів проєктна робота – основне джерело доходу.
Фахівців-чоловіків на фрилансі зайнято більше, ніж жінок: 61% і 39% відповідно.
Що стосується поділу за спеціальностями, то жінки охочіше освоюють дизайн, копірайтинг і переклади, а чоловіки — програмування, також дизайн і аудіо/відеонаправлення.
Вік. Найбільше зареєстровано виконавців віком від 25 до 34 років, таких 37%. Вдвічі менше працюють на фрилансі після 35 років, і лише кожен шостий користувач більш молодого віку — від 18 років до 21 року. Зворотна тенденція спостерігається у розробників: більше ніж 30% всіх програмістів молодші за 24 роки. Це пояснюється привабливістю IT-сфери для молоді.
Портрет українського фрилансера (інфографіка)
Досвід роботи. Більшість фрилансерів – досвідчені фахівці, 41% користувачів працюють на віддаленні більше ніж 5 років. Ще в 2017 році виконавців з таким досвідом було майже вдвічі менше — 22%. Залишаючись відтоді в лавах фрилансерів, вони збільшили свій досвід. Новачками сьогодні себе називають тільки 6%. Вища освіта у 49% “вільних художників”, і, що тішить, 94% опитаних володіють англійською мовою: 57% на рівні Elementary і 34% — Intermediate.
Дохід. Більше ніж половина (53%) фахівців називають фриланс основним джерелом доходу, у кожного третього виконавця є власний стартап, а кожен четвертий подумує спробувати себе в новій спеціальності. Фриланс вважається найменш постраждалим від карантину напрямком, і 84% респондентів це підтверджують. Переважна більшість відзначила, що не постраждала на тлі оголошення локдаунів.
Де працюють. Працюють представники дистанційних професій переважно вдома (85%). На цей показник карантинні обмеження також практично не вплинули.
  • 36% фрилансерів проживають у власній квартирі,
  • кожен четвертий – в орендованому житлі,
  • кожен п’ятий – під одним дахом з батьками.
За домашніми тваринами доглядають 60% користувачів. Найпопулярніший вихованець – кішка (47%), вигулювати собак готові лише 13%.
Середній портрет фрилансера – 29-річний хлопець, який вже 6 років займається дизайном. Він проживає у власній квартирі міста-мільйонника. Одружений, але поки що тільки планує стати батьком.
Портрет українського фрилансера (інфографіка)

Довідка Finance.ua:

  • щорічний приріст ринку фрилансу в Україні становить в середньому 35%.
  • минулого року було зареєстровано понад 200 тисяч проєктів на загальну суму 385 млн гривень. У серпні кількість зареєстрованих користувачів перевищила позначку в мільйон.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас