Не тільки долар: в якій валюті зберігати гроші в 2021 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Не тільки долар: в якій валюті зберігати гроші в 2021 році

Валюта
6970
Пандемія змусила задуматися про подушку безпеки, накопичення і інвестиції навіть тих, хто завжди жив одним днем. Але якщо ви тільки підступаєте до теми особистих фінансів, від поради вкластися в акцію якогось технологічного гіганта за $ 2 тис. може стати не по собі. Сьогодні експерти Currency.com розкажуть, в якій валюті краще зберігати гроші в 2021 на їхный погляд.
Не тільки долар: в якій валюті зберігати гроші в 2021 році

Від гривні до франка: огляд популярних валют

Гривня
У плані інфляції у неї в порівнянні з доларом і євро все відмінно: менше 2% річних проти 5% з гаком у долара та 2-4% у євро. Навіть в період обвалу березня 2020 гривня просіла набагато менше выд російського рубля.
Однак інвестори не поспішають вкладати в українську валюту. Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль впевнений, що у 2022 році гривня буде девальвувати. У проекті бюджету України на наступний рік середньорічний обмінний курс закладений на рівні 28,6-28,7 грн за долар.
Долар
Найбільш очевидна відповідь щодо заощаджень залишилася в нульових. Якщо подивитися на ринки долар-євро або, скажімо, долар-швейцарський франк в динаміці, то ми всюди побачимо ослаблення американської валюти. В окремих випадках – більш ніж на 10% за рік. Досвідчені трейдери враховують це в своїх стратегіях, а на Currency.com навіть є токенізована акція, приурочена до підвищеної волатильності долара після великих заяв Федеральної резервної системи (ФРС) або масштабних подій на політичній арені. У такі дні на біржі діють нульові спреди, щоб трейдери могли отримати вигоду з коливань валют.
Чи варто чекати занепаду долара як провідного міжнародного інструменту накопичень і взаєморозрахунків? Навряд чи. Однак корисно пам’ятати, що в 2020 році надрукували 22% від усіх, що існували коли-небудь доларів – $ 9 трлн. Сподіватися на те, що це непомітно пройде і для долара, і для найбільшої економіки світу, сенсу немає.
Тільки-но Джо Байден став президентом в січні 2021 року, США почали активно приймати пакети стимулювання для різних секторів економіки. У неї буквально влили кілька трильйонів доларів на додачу до попередніх $ 9 трлн. У наступні 10 років в економіку США хочуть влити ще близько $ 5 трлн, більшу частину яких – в найближчі 3 роки. І хоча влада обіцяє згортати політику кількісного пом’якшення, тримати всі кошти в доларі найближчим часом явно не варто.
Євро
У жовтні пандемійного минулого року єдина європейська валюта вперше обігнала американську за часткою транскордонних торгово-розрахункових операцій. Згідно з даними системи SWIFT, частка взаєморозрахунків з використанням долара становила 37,64%, в той час як розрахунки з використанням євро – 37,82%.
Ще в 2015 році на долар припадало 45,3 % всіх міжнародних операцій. Євросоюз не залишився в стороні від дедоларизації, оголошеної Пекіном і Москвою, і вона вже навіть почала давати плоди.
Фунт стерлінгів
Ще в 2007-2008 роках за один фунт легко давали $ 2. Але відтоді стерлінг пережив кілька серйозних ударів: брекзіт і коронакризу. Курс в жовтні 2021 року – $ 1,36.
Поки валюта Великобританії відверто не виправдовує надій – оговтатися від постбрекзитної турбулентності в Лондоні встигли, а ось зрозуміти, яку конкретно вигоду їм приніс вихід з блоку – поки ні.
Швейцарський франк
Традиційний захисний актив, золото в світі валют. Центробанк альпійської республіки кілька років тому всерйоз переймався постійно зростаючим курсом, а аналітики назвали франк найстабільнішою валютою божевільного 2021 року.
Тож яка валюта краща?
Найкраще – комплексний підхід і так звана диверсифікація заощаджень. Відкрийте кілька банківських депозитів в різних валютах – навіть долара, євро і гривні для початку буде цілком достатньо. Не менше 20-30% відведіть під валюту, в якій заробляєте і витрачаєте. Решту тримайте на вкладах під відсотком як мінімум в двох різних валютах. А подивитися актуальні курси найбільших валют не в банку, а серед реальних трейдерів, ви завжди зможете на регульованій платформі токенізованих активів Currency.com.
Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням, що не має розглядатися в якості інвестиційної поради і є суб’єктивною точкою зору на об’єкт повідомлення автора матеріалу. Минулі показники не є надійним індикатором майбутньої динаміки цін.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас