Рада посилила незалежність НБУ для продовження співпраці з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада посилила незалежність НБУ для продовження співпраці з МВФ

Казна та Політика
267
Верховна Рада ухвалила зміни до Закону Про Національний банк України. Законопроєкт № 5850, який необхідний для співпраці з МВФ, у другій дії підтримали 255 депутатів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання парламенту 19 жовтня 2021 року, яка була в Youtube.
Як наголошується в пояснювальній записці до проєкту № 5850, виключаються положення закону про НБУ, «які, по суті, зобов’язують Національний банк підтримувати економічну політику уряду, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грошової одиниці України».
Автори документа зазначають, що такі положення статті 52 Закону НБУ не узгоджуються зі статтею 6 Закону про НБУ, відповідно до якої НБУ підтримує економічну політику Кабінету Міністрів за умови, що це не перешкоджає досягненню таких цілей: досягнення та підтримання цінової стабільності в державі та сприяння фінансовій стабільності, у тому числі стабільності банківської системи.
Законом передбачено нормування питань внутрішнього управління в НБУ, а саме:
  • доповнено перелік кваліфікаційних вимог до осіб, які призначаються на посади членів Ради НБУ, голови НБУ та його заступників, встановлено перелік обмежень та доповнено перелік підстав для звільнення з посади таких осіб;
  • уточнено окремі норми щодо повноважень Ради НБУ;
  • уточнено окремі норми щодо порядку роботи Ради НБУ та Порядку її взаємодії з правлінням НБУ.
Раніше заступник голови НБУ Юрій Гелетій в інтерв’ю РБК-Україна заявив, що законопроєкт № 5850 потрібен для продовження співпраці України з МВФ. Він передбачає зміни в частині корпоративного управління, перш за все, внутрішнього управління — співпраці по лінії Рада НБУ і правління НБУ. Законом змінюються вимоги до членів Ради НБУ, до голови НБУ та заступників. Крім того, вводиться Кодекс етики.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас