Чи має ФОП, яка є найманим працівником та отримує дохід у формі заробітної плати, право на податкову знижку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи має ФОП, яка є найманим працівником та отримує дохід у формі заробітної плати, право на податкову знижку

Казна та Політика
3236
Finance.ua як портал, який допомагає економити, дізнався в Головному управлінні ДПС, чи має ФОП, яка є найманим працівником та отримує дохід у формі заробітної плати, право на податкову знижку.
Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.
Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.
Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 ПКУ.
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.
Враховуючи викладене, право на податкову знижку має фізична особа-підприємець, яка є найманим працівником, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Довідка Finance.ua:

  • ФОП може закритись без податкових перевірок. Навіть якщо статус фізособи-підприємця в Єдиному реєстрі вказаний як припинений, це не означає, що платника податків вже знято з обліку. Більше того, якщо підприємець припиняє свою діяльність як ФОП, це може викликати позапланову документальну перевірку від ДПС відповідно до підпункту 78.1.7 Податкового Кодексу України.
  • Як зазначають у ДПС, ФОПа не будуть перевіряти при закритті за таких умов: податкова звітність подана із нульовими показниками або не подана через відсутність об’єктів оподаткування чи показників, які підлягають декларуванню; звітність з ЄСВ подана з урахуванням положень частини шістнадцятої статті 25 Закону № 2464; відсутні відкриті рахунки у банках або ж податкова отримала інформацію від платника чи банків про відсутність руху коштів на рахунках.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас