Міжбанк: рішення Нацбанку, аукціон з розміщення ОВДП та розпродаж валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: рішення Нацбанку, аукціон з розміщення ОВДП та розпродаж валюти

Валюта
1103
У вівторок на валютному ринку ми знову спостерігатимемо максимальний рівень активності з боку всіх клієнтів і самого Нацбанку.
Основними мотиваторами для всіх учасників торгів будуть:
Активний розпродаж зарахованої вчора валютної виручки за святкові в Україні минулі четвер і п’ятницю. Ці кошти вчора були зараховані на рахунки компаній, і сьогодні значна частина цих ресурсів вийде на міжбанк. Клієнтам потрібна гривня як для фінансування поточної господарської діяльності, так і для остаточних розрахунків з бюджетом у тих компаній, хто цього ще не зробив. Зволікання зі сплати податків «світить» таким компаніям штрафами з боку податкової, і тому всі, хто «завинив», будуть це поспішати закрити сьогодні. Збільшення пропозиції – завжди позитивний фактор для курсу гривні на міжбанку.
Цікава ситуація на сьогоднішньому аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП і рішення НБУ за обліковою ставкою. Як ми і попереджали раніше в своїх прогнозах, чиновники після консультацій з первинними дилерами зняли значну частину пропозицій і залишили тільки три: на суму 3 млрд гривень на строк 310 днів, без обмежень — на строк 742 дні в гривні і в доларі на 715 днів. Це свідчить про те, що торг навколо прибутковості за гривневими облігаціями між інвесторами і Мінфіном України досяг свого апогею і що інвестори не готові вкладатися в нові ОВДП в гривні без зрушень в цьому питанні. Причина проста: 21 жовтня засідання Правління НБУ щодо облікової ставки. При офіційному рівні інфляції в 11% по року — її треба явно підвищувати з теперішніх 8,5% річних, і всі чекають на рішення Нацбанку.
Прогноз Finance.ua: її підвищать до 9−9,5% річних. А значить, на ринок ОВДП чекають нові зрушення по прибутковості, як і весь ресурсний ринок. Це змушує потенційних інвесторів вичікувати і не поспішати з купівлею зараз облігацій до рішення Нацбанку.
Тому ми не чекаємо сьогодні значних обсягів купівель за гривневими паперами, але чекаємо активності інвесторів за валютними ОВДП, де прибутковість в межах 3,7−3,9% річних досить приваблива навіть з урахуванням можливого зростання прибутковості казначейських зобов’язань США на тлі майбутніх рішень ФРС США про скорочення обсягів «кількісного пом’якшення».
За нашим прогнозом, на аукціоні 19 жовтня після скорочення переліку пропонованих паперів буде продано ОВДП на суму від 1,95 до 5,2 млрд гривень в еквіваленті з прибутковістю в гривні до 12,40% річних, залежно від термінів розміщення облігацій. За доларовими облігаціями прибутковість складе близько 3,9% річних.
Враховуючи, що 21 жовтня має пройти велике погашення доларових паперів і відсотків за ними (щонайменше $ 662 млн) — чиновники будуть дуже зацікавлені у продажу максимального обсягу саме валютних облігацій на сьогоднішніх торгах, що вплине на поведінку і валютного, і ресурсного ринків в найближчі дні.
Нацбанку знову доведеться бути дуже активним на валютному ринку для згладжування перекосів за попитом і пропозицією під час сесії. Швидше за все, він вийде на торги як мінімум двічі. На початку зі стандартними $ 5 млн, а потім вже надовго з другою інтервенцією, щоб остаточно зафіксувати коридор по курсу долара на сьогодні.
За нашими прогнозами, обсяги операцій у вівторок складуть до $ 150−210 млн при укладенні до 650 угод.
Курси міжбанку, за прогнозами Finance.ua, 19 жовтня будуть в межах: долар — коридор 26,20 — 26,40 грн, євро — коридор 30,45 — 30,75 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 26,15 — 26,45 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах до 15−20 коп, а в касах банків — до 25 коп.
  • Євро: у банках коридор від 30,25 до 30,80 грн при спреді до 25 — 30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах більш вузького коридору від 30,35 до 30,70 грн при спреді 20−25 копійок.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 26,30 / 26,32
Євро — 30,50 / 30,52
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас