МВФ і Україна попередньо домовились про виділення траншу на $700 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ і Україна попередньо домовились про виділення траншу на $700 мільйонів

Казна та Політика
337
Міжнародний валютний фонд і уряд України уклали попередню угоду на рівні персоналу щодо продовження програми кредитування й виділення Україні траншу в розмірі близько 700 мільйонів доларів.
Про це йдеться в офіційному повідомленні МВФ, поширеному в понеділок.
«Команда МВФ і українська влада досягли угоди на рівні персоналу щодо політики підтримки реформ у країні в контексті угоди про резервне кредитування Stand-by», – зазначається в повідомленні.
Як підкреслили у Фонді, це відкриває шлях для реалізації першого перегляду та запиту щодо продовження програми Радою директорів Фонду.
«Завершення першого перегляду дозволить виплатити (Україні. – Ред.) 500 мільйонів SDR (близько 700 мільйонів доларів США)», – зазначили у Фонді.
При цьому уточнюється, що домовленість між МВФ і Україною є «оновленим набором економічної, фінансової та структурної політики», що має на меті подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19. При цьому робиться акцент на збереження макроекономічної та фінансової стабільності, зменшення вразливості, а також подолання ключових перепон для приватних інвестицій.
Відновлена програма зосереджуватиметься на п’яти основних напрямах.
По-перше, йдеться про повернення фінансової політики України до умов, які відповідають стійкості середньострокового боргу. Водночас повинна надаватися підтримка соціально незахищеним особам, а також посилюватися адміністрування доходів та зменшуватися рівень фіскальних ризиків.
По-друге, підкреслюється необхідність забезпечити незалежність Нацбанку України та зосередити монетарну політику на зниженні інфляції до її цільового рівня.
По-третє, потрібно забезпечити умови фінансової стабільності банків, щоб пожвавити банківське кредитування приватного сектора.
По-четверте, однією з головних цілей для України залишається боротьба з корупцією, у тому числі, реалізація судової реформи.
По-п’яте, як підкреслили у МВФ, необхідно зменшити роль держави та корпоративних інтересів в економіці України для покращення бізнес-середовища, зміцнення корпоративного управління, залучення інвестицій та збільшення економічного потенціалу.
«Угода, а також запит уряду (України. – Ред.) щодо продовження програми до кінця червня 2022 року підлягають затвердженню з боку керівництва Фонду та Виконавчої ради МВФ. Продовження неухильної реалізації міцної політики у цих сферах – відповідно до цілей програми та узгоджених зобов’язань – відкриє шлях для проведення Виконавчою радою МВФ перегляду, який очікується в листопаді», – підкреслили у Фонді.
За матеріалами:
УАІБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас