Добровільне декларування: яку інформацію мають право отримувати банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Добровільне декларування: яку інформацію мають право отримувати банки

Особисті фінанси
741
Податкова амністія в Україні стартувала з вересня. У рамках реформи українці можуть розмістити незадекларовані кошти на спеціальних банківських рахунках, аби надалі їх задекларувати.
Уже з жовтня банки мають право запитувати та отримувати від державних та правоохоронних органів конфіденційні дані про клієнтів, які відкривають такі спецрахунки. Журналісти з’ясували, яку саме інформацію та від кого можуть отримати банки.
До речі, про нововведення, що стосуються ваших гаманців, ми розповідаємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь і ви! 🤫
З 5 серпня Національний банк України зобов’язав банки встановлювати джерела походження коштів, які люди вноситимуть в рамках одноразового добровільного декларування.
Через місяць після запуску реформи банки отримали право звертатися за певною інформацією до державних, правоохоронних органів та органів виконавчої влади.
Добровільне декларування: яку інформацію мають право отримувати банки
На банківські запити в державні та правоохоронні органи клієнт має надати особисту згоду. Отриману інформацію фінустанова не має права передавати третім особам.
Зокрема, банк зобов’язаний перевірити клієнта на наявність у списках осіб, які пов’язані з терористичною діяльністю, та у списках тих, проти кого запроваджені міжнародні санкції.

Податкова амністія: які цілі переслідує влада

Банки можуть запитувати дані про своїх клієнтів з кількох джерел. Насамперед, таку інформацію можна отримати від самих клієнтів, з державних реєстрів, від інших банків та з відкритих джерел (аудиторські звіти, комерційні бази тощо).
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас