Чи можна зареєструвати автомобіль на дитину, і як це зробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можна зареєструвати автомобіль на дитину, і як це зробити

Особисті фінанси
1697
Потреба зареєструвати авто на дитину виникає в силу різних обставин. Якщо людина молодша за 14, це можливо тільки в разі спадкування.
Про це пише Авто24.
Так, спираючись на п. 23 постанови Кабміну України № 1388 від 7.09.1998 р., можна сказати, що зареєструвати автомобіль можна на громадянина, якому вже виповнилося 14 років. Можна і на більш молодшого, але за умови, що машину він отримує у спадок.
У будь-якому разі, реєстрацію можна здійснити тільки за наявності нотаріально посвідченої згоди батьків або опікунів дитини.
Для реєстрації автомобіля на неповнолітнього громадянина потрібно прибути в сервісний центр МВС (СЦ МВС) разом з таким комплектом документів:
  • паспорти дитини (якщо є) та батьків (піклувальників);
  • ідентифікаційні коди дитини та батьків (піклувальників);
  • технічний паспорт автомобіля (або відповідні документи з автосалону, якщо машина нова);
  • нотаріально посвідчена згода батьків на реєстрацію авто на їхню дитину.
В цілому процедура реєстрації автомобіля на неповнолітнього не відрізняється від тих же дій щодо дорослої людини. Але в реєстраційні документи в СЦ МВС буде внесена інформація про батьків (піклувальників) і відмітка про те, що забороняється перереєстрація цього авто з метою відчуження і зняття його з обліку без дозволу батьків або дозволу державного органу опіки та піклування.
Коли юний власник досягне віку 18 років, всі обмеження по перереєстрації його авто і зняття його з обліку автоматично скасовуються.
«Нарешті, слід додати, що зареєструвати автомобіль на неповнолітнього можна двома шляхами: попередньо подарувавши йому машину або продавши її йому. Угода відповідно про дарування або продаж складається в сервісному центрі МВС безпосередньо під час реєстрації (перереєстрації) машини на дитину як нового власника. Крім того, юридично оформити власність на дитину можна у нотаріуса, а потім зареєструвати машину на неї вже в сервісному центрі. Але цей шлях більш витратний — і в плані часу, і в плані грошей, ніж повний комплекс послуг в СЦ МВС», — кажуть фахівці.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас