Верховний суд підтвердив штраф «Укрзалізниці» 18 млн грн у справі про малодіяльні станції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховний суд підтвердив штраф «Укрзалізниці» 18 млн грн у справі про малодіяльні станції

Фондовий ринок
312
Верховний суд 12 жовтня залишив без задоволення касаційну скаргу «Укрзалізниці» про визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету про накладення ним на держкомпанію в серпні 2020 року штрафу в сумі 18,282 млн грн за справляння додаткової плати за обслуговування вантажів на малодіяльних станціях.
Про це йдеться в повідомленні АМКУ.
У комітеті нагадують, що в 2019 році УЗ одноосібно і в безальтернативному порядку ввела Порядок проведення рейтингового аналізу, згідно з яким майже третина станцій, відкритих для вантажних операцій, визнала малодіяльними.
Ті ж, хто хотів користуватися цими станціями, мали підписати додаткову угоду і платити встановлену «Укрзалізницею» плату за можливість прийому/відправки вантажів через ці станції.
АМКУ зроби висновок, що такі дії УЗ призвели до утиску інтересів вантажовідправників і вантажоодержувачів, оскільки зростання вартості відправки вантажів призводить до збільшення витрат суб’єктів господарювання і подорожчання їхньої продукції, що особливо стосується продукції, що доставляється тільки залізничним транспортом або продаж якої економічно і технологічно вигідний лише при відвантаженні залізницею.
Хоча «Укрзалізниця» підкорилася рішенню АМКУ, вона все ж спробувала скасувати саме рішення в судовому порядку, але в підсумку у їй це не вдалося.
«Таким чином, комітет відновив рівні умови конкуренції на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом в межах території України, захистив права вантажовідправників і вантажоодержувачів і припинив зловживання АТ „Укрзалізниця“ монопольним становищем», — констатували в АМКУ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас