У Держгеокадастрі виявили недоліки оцінювання землі в автоматичному режимі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Держгеокадастрі виявили недоліки оцінювання землі в автоматичному режимі

Нерухомість
419
Дані моніторингу перших 100 днів обігу земель сільгосппризначення засвідчили, що часто модульна оцінка вартості землі, згенерована системою в автоматичному режимі, є завищеною — 97% площі продаються дешевше 70 тис. грн за гектар.
Про це під час пресконференції «Поточний стан роботи ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення» розповів перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко.
«Перші місяці лібералізації обігу земель сільгосппризначення виявили проблему, що оціночна вартість земель, згенерована системою в автоматичному режимі, часто завищена. Результати аналізу показали, що 97% площі відчужується за ціною менш як 70 тис. грн за гектар», — заявив Мирошниченко.
Він пояснив, приміром, земельна ділянка сільгосппризначення продається за 1,5−2 млн грн, то зрозуміло, що це не пов’язано із наміром використати її за сільгосппризначенням. Але враховування цієї ціни в розрахунку середніх цін на сільськогосподарську землю в даному регіоні істотно спотворить ситуацію та створить проблеми для реальних покупців.
За словами посадовця, існує процедура, яка дозволяє виправити помилкову оціночну вартість земельної ділянки, але вона довготривала і коштовна. Тож, наразі ця проблема потребує вирішення. Виявити проблему із оцінюванням землі дозволив моніторинг ринку землі. Це інструмент, що може допомогти зрозуміти процеси, які відбуваються на ринку земель і вдосконалити діючу практику. Наразі даними моніторингу ринку землі активно користуються фахівці різних рівнів.
«Це інструмент достатньо потужний і корисний для всіх учасників ринку земель. Розраховуємо на отримання оглядів помісячно і закликаємо більш ширшу аудиторію користуватися ними», — зазначив Мирошниченко.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас