Міжбанк: курс долара і євро після свят: чого очікувати в понеділок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: курс долара і євро після свят: чого очікувати в понеділок

Валюта
650
Цей понеділок буде дуже активним на валютному ринку, втім, як і весь тиждень. Курсові коливання на міжбанку явно посиляться, і причиною того будуть кілька істотних факторів. Ось основні на 18 жовтня:
Зарахування валютних надходжень клієнтам відразу за кілька днів. Європейські та американські банки працювали у святкові в Україні четвер і п’ятницю. Тому сьогодні нашими банками буде зарахована клієнтам валютна виручка за цей період. Це призведе до зростання активності продавців валюти вже найближчим часом, бо у більшості з них відчувається нестача гривневих ресурсів, а обсяг господарських операцій і розрахунків перед уже швидким закінченням місяця тільки збільшується;
Пік бюджетних платежів у компаній. Сьогодні і завтра бізнес повинен розрахуватися з державою за податками, що ще тільки додатково підсилює дефіцит гривні на ринку і стимулює активні розпродажі валюти експортерами на тлі досить обмежених можливостей у імпортерів по її купівлі. Це завжди грає на користь нацвалюти на міжбанку;
Частина готівкової валюти, яку «напилососили» обмінники за період чотириденних свят, вийде на міжбанк через операції з валютної позиції банків. Це збільшить пропозицію на торгах найближчими днями і також спрацює на користь зміцнення курсу гривні.
Це як мінімум три причини, за якими валютні котирування на міжбанку повинні просідати.
Проти цього спрацює два, але теж дуже вагомі фактори:
По-перше, провідне експортне лобі у вигляді великих компаній не готові до серйозного зміцнення гривні і, враховуючи свої обсяги операцій, періодично притримують валютну виручку, щоб «розігріти» курс спільно зі спекулянтами. І зараз вони також будуть намагатися зіграти «на підвищення» у разі, якщо будуть бачити платоспроможний попит на валюту;
По-друге, сам НБУ своїми інтервенціями з викупу надлишку пропозиції долара на ринку і їх цінниками — не дає за фактом котируванням істотно просісти. Його котирування часто підтримують долар на міжбанку і більш того, своїми виходами на торги він стимулює зростання попиту на валюту з боку тих клієнтів, хто чекає мінімально низького курсу за день. Вони бачать котирування Нацбанку при інтервенції і змушені платити дорожче, щоб закрити свої угоди. Швидше за все, регулятор і сьогодні вийде на торги з першою інтервенцією на чергові $ 5 млн. А потім, в разі необхідності, він може провести вже і другу довгограючу інтервенцію, цінники якої і стануть головним орієнтиром по курсу для всіх клієнтів на міжбанку.
За нашими прогнозами, обсяги операцій у понеділок складуть до $ 135−210 млн при укладенні до 430−650 угод.
Курси міжбанку, за прогнозами, 18 жовтня будуть в межах: долар — коридор 26,27 — 26,45 грн, євро — коридор 30,35 — 30,70 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах:
Долар: коридор купівель і продажів 26,20−26,55 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах до 15−20 коп, а в касах банків до 20−25 коп.
Євро: у банках коридор від 30,15 до 30,70 грн при спреді до 25 — 30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах більш вузького коридору від 30,25 до 30,60 грн при спреді 20−25 копійок.
Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:
Курс долара в банках: прийом 26,15 — 26,35 грн і продаж 26,40−26,55 грн.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,30 — 26,38 грн і продаж 26,42 — 26,47 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Міжбанк: курс долара і євро після свят: чого очікувати в понеділок
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 26,37 / 26,39
Євро — 30,49 / 30,52
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас