Венеціанська комісія розгляне закон про деолігархізацію після його підписання - Зеленський — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венеціанська комісія розгляне закон про деолігархізацію після його підписання - Зеленський

Казна та Політика
234
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна відправить на розгляд Венеціанської комісії проект закону про деолігархізацію, який буде підписано Президентом.
Про це він повідомив в інтерв’ю ICTV.
«По-перше, з керівником Венеціанської комісії, паном Букіккіо, ми непогано знайомі. По-друге, він був досить здивований, що йому відправили на розгляд законопроєкт, який не пройшов друге читання. Тобто це не зовсім зрозумілий документ, це не остаточний закон. Мало того, що він не проголосований був і не пройшов друге читання, він був не підписаний Президентом України. Тобто, він хотів би (і це його пряма мова) побачити саме законопроєкт в остаточному вигляді, підписаний Президентом України, і тоді ми з вами отримаємо від них висновки», — сказав Зеленський.
Він також запевнив, що Україна відправить на розгляд Венеціанської комісії законопроєкт, який буде підписаний Президентом України.
«Я розумію, що колишній спікер дуже хотів це зробити швидко, щоб вплинути на те, щоб депутати Верховної Ради України не голосували другого читання. Це був політичний крок, вважаю, дрібний і помилковий. Тим не менше, тому я подзвонив пану Букіккіо та сказав: „Я вам обіцяю, ми відправимо законопроєкт, який буде підписаний Президентом України, щоб його дійсно розглянула Венеціанська комісія“», — наголосив Зеленський.
Верховна Рада 23 вересня прийняла законопроєкт про деолігархізацію в другому читанні і в цілому — його підтримали 279 депутатів.
10 вересня Разумков направив законопроєкт до Венеціанської комісії. До цього омбудсмен Людмила Денісова заявила, що деякі норми документа не відповідають Конституції, а його прийняття може порушити права людини. Висновок комісії очікується в грудні.
Згідно із законопроєктом, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:
1) бере участь у політичному житті;
2) має значний вплив на засоби масової інформації;
3) є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після початку дії цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до закону Про захист економічної конкуренції та протягом одного року поспіль підтримує або посилює такий стан;
4) підтверджена вартість активів особи (і суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (у 2021 році – 2,27 млрд грн).
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас