Як перевірити іноземця, який хоче зареєструвати шлюб в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як перевірити іноземця, який хоче зареєструвати шлюб в Україні

Казна та Політика
408
На сьогоднішній день не рідкісними є ситуації, коли українці бажають одружитися і створити сім’ю з іноземцем. Насправді, зареєструвати шлюб з громадянином іншої країни в Україні не так складно, як в більшості країн світу. Одним нюансом такого шлюбу є те, що іноземець в момент реєстрації має легально перебувати на території України.
Finance.ua як портал, що стежить за законодавством, дізнався подробіці у Мінюсту.
Відповідно до чинного законодавства нашої держави, для здійснення державної реєстрації шлюбу в Україні іноземці та особи без громадянства повинні пред’явити паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства, якщо особа раніше перебувала у шлюбі – також подається документ про припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.
Всі документи, видані компетентними органами іноземних держав, повинні бути завірені апостилем чи мати консульську легалізацію в тій країні, в якій вони були видані. Документи, що складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.
У разі пред’явлення посвідки на постійне чи тимчасове проживання орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює її перевірку за допомогою сервісу Державної міграційної служби України згідно з відомостями про недійсні документи.
Орган ДРАЦС перевіряє законність перебування іноземця або особи без громадянства на території України шляхом направлення в день отримання заяви про державну реєстрацію шлюбу запиту до територіального органу Державної міграційної служби України у разі:
  • відсутності у іноземця чи особи без громадянства посвідки на постійне чи тимчасове проживання;
  • відсутності на останній вільній сторінці паспортного документа іноземця, документа, що посвідчує особу без громадянства, або у вкладному талоні відмітки про отримання посвідки, скріпленої печаткою;
  • якщо посвідка на постійне або тимчасове проживання іноземця чи особи без громадянства видана територіальними органами чи підрозділами Державної міграційної служби України в Автономній Республіці Крим з 20 лютого 2014 року або на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей з 1 березня 2014 року;
  • пред’явлення посвідки на постійне або тимчасове проживання іноземця чи особи без громадянства, яка підлягає обміну відповідно до порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання.
Якщо паспорт іноземця виданий менше ніж за пів року до дня подачі заяви на реєстрацію шлюбу або якщо Управління державної міграційної служби повідомляє «неможливо обчислити термін перебування в Україні» (така ситуація може виникнути у осіб, щодо яких прийнято рішення про примусове повернення), відділ ДРАЦС направляє запит до Державної прикордонної служби України щодо перевірки перетину кордону держави за попередні періоди. До відповідного запиту в обов’язковому порядку долучається згода особи, відповідно до якої здійснюється перевірка, на збір та обробку персональних даних.
У разі направлення відділом ДРАЦС запиту до Державної прикордонної служби України відповідь надходить протягом 1 місяця з дати направлення запиту. Тому особа, відповідно до якої здійснюється перевірка, має право особисто звернутись до Державної прикордонної служби України та отримати відповідну довідку.
Після отримання довідки з Державної прикордонної служби України відділ державної реєстрації актів цивільного стану повторно направляє запит до територіального органу Державної міграційної служби України.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас