Малий бізнес потребує альтернатив застарілому кредитуванню. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малий бізнес потребує альтернатив застарілому кредитуванню.

Особисті фінанси
61
Малий бізнес потребує альтернатив застарілому кредитуванню.
Чи готові банківська система та позичальники?
Сергій Бочаров, заступник Голови Правління Банку Альянс
Легкого часу для ведення малого чи середнього бізнесу ніколи, мабуть, не буває. МСБ завжди потребує підтримки держави, НБУ, банків та удосконалення всіх процесів. Частка малого та середнього бізнесу в ВВП України, за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, становить близько 55%. Що тільки доводить масштаби впливу на розвиток економіки. Однак умови, викликані пандемією COVID-19, лише загострили боротьбу за фінансування, щоб бізнес міг залишатися на плаву.
Про кредитування МСБ в Україні, клієнтів, яких отримує банк, ризики та скоринг розповів Mind.ua заступник голови правління Банку Альянс, Сергій Бочаров.
До чого тут кредитування
Один із найпопулярніших інструментів фінансування бізнесу – банківське кредитування. Воно в Україні буде завжди затребуваним, але інструменти фінансування та підходи до позик уже застаріли. Бізнес зараз розвивається дуже динамічно, тому важливо ухвалювати рішення швидко. Але банки навчилися робити це моментально тільки для фізосіб. З підприємцями та юридичними особами – усе складніше.
Більшість банків користуються старим алгоритмом: запитують фінансову інформацію стосовно клієнтів, аналізують і ухвалюють рішення протягом тижня-двох. А якщо це заставне кредитування – навіть двох місяців. Бізнес у цей час може простоювати, очікуючи на фінансування.
Що таке скоринг і в чому складність його побудови для бізнесу
Кредитний скоринг – це система оцінки кредитоспроможності, і він може будуватися на основі різних методів, як-от: логістична регресія, градієнтний бустинг, скоринг випадкового лісу, нейронні мережі тощо.
Найбільш поширений скоринг побудований методом логістичної регресії. Цей метод не потребує великого обсягу історичних даних і складних алгоритмів розрахунку.
Суть кредитного скорингу в тому, що він створюється на базі інформації щодо проблемних і позитивних позичальників. Алгоритм уже розуміє, якими характеристики має поганий позичальник, а якими – хороший. Коли надходить заявка на кредит, скоринг буквально накладає портрет поганого позичальника на характеристики клієнта. Якщо більшість характеристик клієнта збігається з портретом потенційно поганого позичальника, система рекомендує відмовити клієнту.
Що ще ускладнює миттєве кредитування для МСБ
Банки оцінюють фінансовий стан клієнта та тенденції його роботи за останній період – динаміку виручки та кредитну історію. На сьогодні проблемою є те, що в періоді аналізу є карантинні місяці, які негативно вплинули на фінансові показники бізнесу. Якщо через пів року цих показників не буде в періоді аналізу, вірогідність отримати кредит значно зросте.
Якщо говорити про суму кредиту, то бізнес, коли звертається за кредитом, оцінює всі свої фінансові результати, а банк своєю чергою бачить тільки офіційну частину. Тому бізнес створює запит на значно більшу суму, ніж та, яку готовий надати йому банк. Часто буває, що фінустанови зменшують цю суму до 50%.
Яких клієнтів цінують банки
Цінні клієнти – це позитивна кредитна історія, коли клієнт брав гроші та закрив кредит, і позитивна динаміка торгової виручки за останній рік. Також велика частина виручки має бути офіційною. Банки також відзначають бізнес, який використовує еквайринг. Він дасть фінустанові можливість списувати кошти. Також, якщо ваш бізнес працює понад рік, для банків це значить, що бізнес адаптувався.
Сьогодні найчастіше беруть кредит, коли у бізнесу вже все погано. І рідше приходять за фінансуванням для його розвитку. Але ми орієнтуємося на Європу, і відсоток свідомих клієнтів зростає.
Що відбувається з проблемними кредитами
Неповернення зараз заведено ділити на дві епохи – до карантину та після. До карантину беззаставне кредитування не повертали 6–7%. Коли почався карантин, ця цифра зросла до 25%. Але банки почали рефінансувати клієнтів і трохи вирівняли статистику. На сьогодні рівень дефолту становить 13–15%. Клієнти все більше адаптуються до реальності.
Щоб рішення за бізнес-кредитом ухвалювалося швидше, необхідо змінювати законодавтсво. На сьогодні є постанова НБУ 351, яка чітко регламентує оцінку кредитного ризику. Вона регулює кредитну політику банку та посилює вимоги до самої фінустанови та клієнтів. Якщо НБУ пом’якшить вимоги до позичальників і банків – кредитування пожвавиться.
Але для МСБ, окрім програми «5-7-9», найближчим часом нічого нового не передбачається. Уповноважені банки від моменту старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» станом на 4 жовтня 2021 року видали представникам мікро-, малого та середнього підприємництва кредитів на загальну суму 64,8 млрд грн.
У середньому в 70% випадків банки відмовляють у кредитах МСБ. Здебільшого це онлайн-заявки з інтернету.
Чому потрібно кредитувати швидше
Зараз банки дійсно дивляться в бік скорингу та на його підставі готові ухвалювати рішення – до мільйона гривень без застави.
Для клієнта – це швидке ухвалення рішень і швидке отримання грошей на розвиток. Для банку це також важливо, адже чим швидше узгодять кредит, тим лояльніше буде клієнт і більш довгостроковими відносини. Також скоринг дозволяє мінімізувати вірогідність виходу клієнта на прострочення. Оскільки ручне ухвалення рішень – це теж ризики. Саме тому важливо, щоб усе було максимально прозоро.
Як працюватимуть альтернативні варіанти кредитування
Уже наступного року може з’явитися система ухвалення автоматичних рішень у кредитуванні. Зараз деякі компанії спільно з банками тестують скорингові системи, щоб приймати швидке рішення щодо кредитування МСБ.
Скоринг застосовуватиметься для невеликих сум – до 1 млн грн. Якщо клієнтові потрібно більше, ми повертаємося до варіанту з експертною оцінкою та вимогами щодо застави. Адже скоринг і заставне кредитування – взаємовиключні речі. За заставою необхідна оцінка та виїзд на місце.
Звичайно, можна створити певну математичну модель, що буде аналоговим способом застави. Наприклад, клієнт хоче в заставу надати автомобіль. За основними параметрами – рік випуску, об’єм двигуна, марка, пробіг тощо – можна визначити його орієнтовну вартість. Для оцінки застави цієї інформації достатньо. Але в найближчі три-п’ять років щодо заставного кредитування підсумкове рішення все ж ухвалюватиме співробітник.
Як застава для бізнесу найчастіше розглядаються: житлова і комерційна нерухомість, особистий та комерційний транспорт, с/г техніка, товар в обороті, корпоративні права тощо.
Серед МСБ 50% заставних кредитів, 50% – бланкових. Якщо банки освоять скоринг моделі та доведуть свою ефективність, то зможуть економити на андеррайтерах, зменшити вірогідність втрати клієнтів та збільшити частку бланкового кредитування на основі скорингу до 80–90%.
Основними клієнтами будуть ті, хто готовий платити за кредити. Зазвичай, за більш швидкими рішеннями йдуть бізнеси, які не можуть зупинятися в розвитку. Вони невеликі та гнучкі, тож якщо власник сьогодні вирішує впровадити нову модель, то вона потрібна вже завтра.
Серед країн СНД прикладом кредитування може бути Казахстан. Багато даних відкрито для публічного використання, а банки можуть бачити офіційний дохід позичальника. У нас частина інформації є все ще закритою. Ми навчаємося цьому та адаптуємось і як держава, і як банківська система.
Банки рухатимуться в бік автоматизованого ухвалення рішення. Але не раніше, ніж за три-п’ять років зможуть кредитувати таким чином увесь МСБ. А великий бізнес – років за 10.
За матеріалами:
Альянс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас